„Zločini okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini protiv Jevreja“

Jevrejski istorijski muzej imao je veliko zadovoljstvo da 27. juna u prostorijama Art centra ugosti kolege iz Muzeja Vojvodine i Arhiva u Sremskim Karlovcima povodom predstavljanja knjige „Zločini okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini protiv Jevreja: istrebljenje, deportacija, mučenje, hapšenje, pljačka“. U promociji su učestvovali Zvonimir Golubović, istoričar i muzejski savetnik Muzeja Vojvodine u penziji, Žarko Dimić, urednik knjige i direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima i istoričar i viši muzjeski savetnik Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan koji je autor – priređivač ovog izdanja.

Predstavljena knjiga dr Draga Njegovana je do sada neobjavljen elaborat u integralnoj verziji o stradanju banatskih, bačko-baranjskih i sremskih Jevreja koji je završen i predat Pokrajinskoj komisiji 31. decembra 1945. Sadrži dokumentovane opise nacističke antijevrejske ideologije u Nemačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, način i tempo istrebljenja Jevreja u Bačkoj, Baranji, Banatu i Sremu, mučenja i streljanja, uništavanja u konclogorima, pljačke jevrejske imovine i uništavanje jevrejskih svetinja. Elaborat je korišćen od strane državnih organa prilikom procesuiranja odgovornih lica za zločine počinjene nad Jevrejima, kao i prilikom pisanja stručnih i naučnih radova na ovu temu.

Zaključak učesnika promocije je bio da rad na prikupljanju imena žrtava i otkrivanju istine o žločinima nije završen, da treba uložiti dodatne napore u dalja istraživanja, ali da ona iziskuju određena materijalna sredstva što predstavlja ogromnu prepreku.

U međuvremenu, izgleda, možemo samo da se oslonimo na entuzijazam ljudi poput dr Nejogovana, koji je ujedno i član Mešovite komisije za istraživanje istine o Drugom svetskom ratu sastavljnene od predstavnika Srpske akademije nauka i umetnosti, njegovih kolega, vodećih istoričara i arhivskih radnika, koji su zajedno sa brojnom publikom do poslednjeg mesta popunili prostorije Art centra.