Promocija knjige «Stradanje Jevreja u okupiranom Beogradu»

Povodom međunarodnog komemorativnog obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta Jevrejski istorijski muzej i Muzej žrtava genocida, u saradnji sa Savezom jevrejskih opština Srbije i Jevrejskom opštinom Beograd, organizovali su 26. januara 2012. promociju drugog dopunjenog i proširenog izdanja «Stradanje Jevreja u okupiranom Beogradu» autora Branislava Božovića.

Prvo izdanje ove knjige štampano je u Beogradu 2004. godine i s razlogom privuklo je ogromnu pažnju. Branislav Božović, inače pravnik, autor ove kao i drugih stručnih, istoriografskih knjiga i studija, koristio je do tada malo ili nikako poznatu dokumentaciju nemačke okupatorske Uprave i Gestapoa u Beogradu i Srbiji, kao i Specijalne policije i drugih kolaboracionista.

Uprkos žestokoj zimi koja je neobično i zlokobno podsećala na zimu 1941 – 1942. godine kada je većina jevrejske populacije Beograda i cele Srbije nestala u Holokaustu, broj ljudi koji su se odazvali pozivu i došli na promociju Božovićeve knjige nadmašio je sva očekivanja. Impozantna svečana sala Jevrejske opštine Beograd odjednom je delovala tesno. Uz kratku najavu i dobrodošlicu Ivone Beker, referenta za kulturu Jevrejske opštine Beograd, prvo je usledio sjajan nastup hora „Braća Baruh“ pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, da bi efektan uvodni govor održao predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, dr Ruben Fuks. Sa stručnog i naučnog stanovišta o knjizi su zatim govorili istoričari Jovan Mirković, viši kustos Muzeja žrtava genocida i glavni urednik, dr Milan Ristović, profesor na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i, na kraju, sâm autor, Branislav Božović.

Dinamično, zanimljivo, a jasno i sveobuhvatno predstavljanje jedne same po sebi izvanredne knjige, praćeno je bez daha u prepunoj sali, i koristimo ovu priliku da se još jednom zahvalimo svim učesnicima, kao i brojnoj publici.