Naš Muzej u Šapcu

Povodom međunarodne manifestacije Evropski dan jevrejske kulture 5. septembra 2021, izložba Jevrejskog istorijskog muzeja Jevreji Srbije – oficiri Vojske Kraljevine Jugoslavije gostovala  je u Kulturnom centru grada Šapca. Inicijator i glavni organizator ove lepe saradnje između našeg Muzeja i šabačkih kulturnih ustanova –  Kulturnog centra i Narodnog muzeja, bio je gospodin Stevan Marinković, novinar, publicista i reditelj već nekoliko dobrih dokumentarnih filmova o šabačkim Jevrejima.

Program našeg gostovanja otpočeo je prijemom kod gradonačelnika Šapca, dr Aleksandra Pajića, koji je predstavnike našeg Muzeja, kao i Jevrejske opštine Beograd i Pančevo, srdačno dočekao u Gradskoj kući.

     

Zatim je usledio obilazak lokacija – spomeničkih svedočanstava  o nekada moćnoj jevrejskoj zajednici u Šapcu (šabačka sinagoga koja je, sada kao deo Narodnog muzeja, Muzej šabačkih Jevreja, zatim odlično očuvano i uređeno jevrejsko groblje) i istorijskih događaja vezanih za tzv. Kladovski Transport kojim je 1939. godine, bežeći od nacizma, u Šabac stiglo oko 1.200 jevrejskih izbeglica iz Austrije (ogroman gradski mlin).

       

Svečanom otvaranju izložbe  Jevreji Srbije – oficiri Vojske Kraljevine Jugoslavije u Kulturnom centru, počev od 18 sati, prisustvovao je veliki broj posetilaca (uz sve poštovanje epidemioloških zaštitnih mera), kao i predstavnici lokalnih medija, TV stanica i novina. Pozdravni govor održala je direktorka Kulturnog centra Svetlana Stanković, a o sâmoj izložbi – kontekstu njenog nastanka, stručnom pristupu i sadržajima, govorila je Vojislava Radovanović, autorka izložbe i direktorka našeg Muzeja.

         

U 19 sati, u posebno uređenom dvorištu šabačkog Kulturnog centra, muzičar Nikola Albahari Salaćanin je, prateći sebe na gitari, održao izvanredan koncert najlepših i najdinamičnijih sefardskih i aškenaskih pesama.

Leave a Reply