Наш Музеј у Шапцу

Поводом међународне манифестације Европски дан јеврејске културе 5. септембра 2021, изложба Јеврејског историјског музеја Јевреји Србије – официри Војске Краљевине Југославије гостовала  је у Културном центру града Шапца. Иницијатор и главни организатор ове лепе сарадње између нашег Музеја и шабачких културних установа –  Културног центра и Народног музеја, био је господин Стеван Маринковић, новинар, публициста и редитељ већ неколико добрих документарних филмова о шабачким Јеврејима.

Програм нашег гостовања отпочео је пријемом код градоначелника Шапца, др Александра Пајића, који је представнике нашег Музеја, као и Јеврејске општине Београд и Панчево, срдачно дочекао у Градској кући.

     

Затим је уследио обилазак локација – споменичких сведочанстава  о некада моћној јеврејској заједници у Шапцу (шабачка синагога која је, сада као део Народног музеја, Музеј шабачких Јевреја, затим одлично очувано и уређено јеврејско гробље) и историјских догађаја везаних за тзв. Кладовски Транспорт којим је 1939. године, бежећи од нацизма, у Шабац стигло око 1.200 јеврејских избеглица из Аустрије (огроман градски млин).

       

Свечаном отварању изложбе  Јевреји Србије – официри Војске Краљевине Југославије у Културном центру, почев од 18 сати, присуствовао је велики број посетилаца (уз све поштовање епидемиолошких заштитних мера), као и представници локалних медија, ТВ станица и новина. Поздравни говор одржала је директорка Културног центра Светлана Станковић, а о сâмој изложби – контексту њеног настанка, стручном приступу и садржајима, говорила је Војислава Радовановић, ауторка изложбе и директорка нашег Музеја.

         

У 19 сати, у посебно уређеном дворишту шабачког Културног центра, музичар Никола Албахари Салаћанин је, пратећи себе на гитари, одржао изванредан концерт најлепших и најдинамичнијих сефардских и ашкенаских песама.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *