U Muzeju izveden JEDAN DAN IMA 52 ŽIVOTA

… Nastavljamo sa prikazom programa kojim je naš Muzej učestvovao u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“. Da podsetimo, otvorili smo izložbu, organizovali predstavljanje knjige, a onda smo organizovali nešto treće – projekciju kompletnog video-snimka performansa srpske i kanadske umetnice jevrejskog porekla, Gabrijele Nikolić, u kojem umetnica na delikatan, simboličan i potresan način pokazuje stradanje njene uže i šire porodice u Holokaustu.

Video – projekcija performansa „Jedan dan ima 52 života“ priređena je u sâmom Muzeju, u predvorju, 19. maja u 13 sati.

noc muzeja 1 043_projekcija

Iako je bila najavljena jedna projekcija, sticajem srećnih okolnosti, održane su dve što je pričinilo veliku radost nama iz Muzeja i autorki performansa Gabrijeli Nikolić. Srećne okolnosti sastojale su se od nekoliko momenata, koji se nikad ne mogu predvideti sa sigurnošću u „muzejskom životu“. Prvo, toga dana od 10 sati kada stalnu izložbenu postavku otvaramo za posetioce, počeo je da dolazi veći broj ljudi nego prosečno. Nekolicina onih koji su došli oko podne, ostalo je i na projekciji. Zatim, nešto pre 13 sati okupilo se oko 20 ljudi, članova naše jevrejske zajednice, i prijatelja i kolega iz drugih ustanova, koje smo pozvali na projekciju. Pošto projekcija traje 25 minuta, poređali smo onoliko stolica koliko je moglo da stane u malo predvorje našeg Muzeja, ali nismo mogli da obezbedimo mesta za sve. Međutim, izvanredna simbolična predstava Gabrijele Nikolić na mestu nekadašnjeg nemačkog sabirnog logora za jevrejske muškarce Topovske šupe, praćena horskom muzikom i molitvama za mrtve (hor „Braća Baruh“), ostavili su izrazito snažan utisak na prisutne. A onda, kada je projekcija već bila pri kraju, u posetu Muzeju došlo je 20 američkih studenata Klemson Univerziteta iz Južne Karoline sa profesorom dr Vladom Matićem koji, inače, već godinama, svakog proleća dovodi grupe svojih studenata u naš Muzej. Dok je Gabrijela, po završetku prve projekcije, odgovarala na pitanja prisutnih i komentarisala neke postupke u svom izvođenju, proveli smo studente kroz stalnu postavku Muzeja. Obilazak je taman bio gotov kada se prethodna grupa gostiju razišla. Usledila je druga projekcija za prof. Vladu Matića i studente, posle koje se razvio živ razgovor sa umetnicom.

Projekcija 19 maj  Projekcija 19 maj(2)  Projekcija 19 maj 3

Koliko smo mogli da izbrojima, toga dana je u Muzeju bilo ukupno 63 posetilaca, od kojih je 46 prisustvovalo projekcijama.

I to nije sve što se dešavalo tokom Manifestacije. Sledi nastavak …