У Музеју изведен ЈЕДАН ДАН ИМА 52 ЖИВОТА

… Настављамо са приказом програма којим је наш Музеј учествовао у манифестацији „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“. Да подсетимо, отворили смо изложбу, организовали представљање књиге, а онда смо организовали нешто треће – пројекцију комплетног видео-снимка перформанса српске и канадске уметнице јеврејског порекла, Габријеле Николић, у којем уметница на деликатан, симболичан и потресан начин показује страдање њене уже и шире породице у Холокаусту.

Видео – пројекција перформанса „Један дан има 52 живота“ приређена је у сâмом Музеју, у предворју, 19. маја у 13 сати.

noc muzeja 1 043_projekcija

Иако је била најављена једна пројекција, стицајем срећних околности, одржане су две што је причинило велику радост нама из Музеја и ауторки перформанса Габријели Николић. Срећне околности састојале су се од неколико момената, који се никад не могу предвидети са сигурношћу у „музејском животу“. Прво, тога дана од 10 сати када сталну изложбену поставку отварамо за посетиоце, почео је да долази већи број људи него просечно. Неколицина оних који су дошли око подне, остало је и на пројекцији. Затим, нешто пре 13 сати окупило се око 20 људи, чланова наше јеврејске заједнице, и пријатеља и колега из других установа, које смо позвали на пројекцију. Пошто пројекција траје 25 минута, поређали смо онолико столица колико је могло да стане у мало предворје нашег Музеја, али нисмо могли да обезбедимо места за све. Међутим, изванредна симболична представа Габријеле Николић на месту некадашњег немачког сабирног логора за јеврејске мушкарце Топовске шупе, праћена хорском музиком и молитвама за мртве (хор „Браћа Барух“), оставили су изразито снажан утисак на присутне. А онда, када је пројекција већ била при крају, у посету Музеју дошло је 20 америчких студената Клемсон Универзитета из Јужне Каролине са професором др Владом Матићем који, иначе, већ годинама, сваког пролећа доводи групе својих студената у наш Музеј. Док је Габријела, по завршетку прве пројекције, одговарала на питања присутних и коментарисала неке поступке у свом извођењу, провели смо студенте кроз сталну поставку Музеја. Обилазак је таман био готов када се претходна група гостију разишла. Уследила је друга пројекција за проф. Владу Матића и студенте, после које се развио жив разговор са уметницом.

Projekcija 19 maj  Projekcija 19 maj(2)  Projekcija 19 maj 3

Колико смо могли да избројима, тога дана је у Музеју било укупно 63 посетилаца, од којих је 46 присуствовало пројекцијама.

И то није све што се дешавало током Манифестације. Следи наставак …