Промоција зборника радова „Граничници сећања: јеврејско наслеђе и Холокауст“

У недељи коју обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста позивамо вас да присуствујете промоцији и разговору поводом објављивање књиге „Граничници сећања: Јеврејско наслеђе и Холокауст“ у издању Јеврејског историјског музеја у Београду у петак, 1. фебруара 2019. године у Народном музеју у Београду, Трг Републике 1а, од 17х.

Књига „Граничници сећања: Јеврејско наслеђе и Холокауст“ резултат је заједничког рада 19 аутора, научника и стручњака из Србије и света из области културе, историје, музеологије, уметности, образовања и Холокауста, а испред институција као што су Кућа Ане Франк из Амстердама, Факултет драмских уметности у Београду, Народни музеј у Београду, НВО Терраформинг, Институт за новију историју Србије, Филозофски факултет у Београду, НВО Центар за истраживање и едукацију о Холокаусту, Јеврејски историјски музеј у Београду, Факултет за медије и комуникације, Факултет ликовних уметности у Београду и НВО Хавер Србија.

Кроз три одељка – „Наративи пост-сећања“, „Музеј и мултимедијално сећање: Трезори ЈИМ-а“ и „Образовање о Холокаусту“ у књизи се интердисциплинарним приступом обрађују кључна питања везана за посматрање Холокауста више од 70 година након завршетка Другог светског рата: Како се друштво и држава односе према сећању на Холокауст у Србији и региону, Пољској, Француској и САД? Каква је веза између Холокауста и јеврејског културног и историјског наслеђа данас? Како се музеји и меморијални центари односе према сећању на Холокауст? Шта је и који је значај образовања о Холокаусту?

Овај зборник радова реализован је у сарадњи и партнерству са Јеврејским историјским музејем у Београду, и један је од пројеката из првог циклуса финансирања програма из области науке, културе и образовања Савеза јеврејских општина Србије, везаних за Холокауст у Србији, подржаних средствима Републике Србије на основу Закона о отклањању последица одузимања имовине жртава Холокауста без живих законских наследника.

PLAKAT PROMO GRANICNICI SECANJA

Аутори ове публикације су: др Невена Даковић, др Вера Меворах, Војислава Радовановић, др Мирјана Николић, др Александра Миловановић, Никола Радић Луцати, др Борис Петровић, др Никола Крстовић, др Биљана Митровић, др Никола Шуица, др Младенка Иванковић, Маша Сеничић, Неда Радуловић, др Драгана Стојановић, Соња Виличић, Невена Бајалица, Мишко Станишић, Марина Пејовић и  Гордана Грабеж.

На промоцији ће говорити уреднице др Вера Меворах и др Невена Даковић, директорка Јеврејског историјског музеја у Београду Војислава Радовановић, историчар Холокауста др Милан Кољанин, Соња Виличић из НВО Хавер Србија и оперативна директорка Народног музеја у Београду Гордана Грабеж.

Након отворене трибине учесника, НВО Хавер Србија ће одржати интерактивну едукативну радионицу „Антијеврејски закони“ путем које ће представити савемене приступе учењу о Холокаусту и личне приче Јевреја из Србије током Другог светског рата.