Predstavljanje knjige „Avramova deca“

Kao što smo rekli u prethodnoj vesti, nastavljamo sa prikazom programa kojim je naš Muzej učestvovao u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“.

Pošto smo priredili i svečano otvorili „Baš lepu izložbu!“ okrenuli smo se drugoj vrsti programa i 17. maja, u 13 sati, organizovali predstavljanje knjige Živane Vojinović, novinarke iz Šapca, pod nazivom „Avramova deca“. Predstavljanje ove fantastične knjige o šabačkim Jevrejima koja je nastala kao rezultat dvadesetogodišnjeg istraživačkog rada talentovane Živane Vojinović,

Zivana_JIM PROMO 17 maj 2016, JOBPromo 17 maj 2

odvijalo se u maloj svečanoj sali na drugom spratu Jevrejske opštine Beograd. S obzirom da je Živana dobila prvu nagradu na tradicionalnom i veoma cenjenom Konkursu Saveza jevrejskih opština Srbije 2012. godine, očekivali smo prilično interesovanje publike … Ali, iskreno, nismo se nadali  tako velikom broju posetilaca. Nije bilo dovoljno mesta. Čitava grupa ljudi sedela je izvan glavne sale, u prostoriji koja je sa strane, mada je sa širom otvorenim dvokrilnim vratima dobro povezana sa salom i sve što se govorilo o knjizi, dobro se čulo. Žao nam je što se ne vide ni na jednom snimku, a drago nam je što je sala bila dupke puna, što nije bilo dovoljno mesta (opet, sasvim iskreno!), i što je Živana sa „Avramovom decom“ doživela burne aplauze.

Promo 17 majpromo 17 maj_ 3

Knjigu „Avramova deca“ objavila je izdavačka kuća ORION – ART, u Beogradu 2015. godine. O knjizi su govorili izdavač Dragorad Kovačević, predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks, književnik Filip David, autorka Živana Vojinović, a moderator, i to sjajan, bila je Branka Džidić, filolog i arhivista našeg Muzeja.

I opet, sledi nastavak …