Представљање књиге „Аврамова деца“

Као што смо рекли у претходној вести, настављамо са приказом програма којим је наш Музеј учествовао у манифестацији „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“.

Пошто смо приредили и свечано отворили „Баш лепу изложбу!“ окренули смо се другој врсти програма и 17. маја, у 13 сати, организовали представљање књиге Живане Војиновић, новинарке из Шапца, под називом „Аврамова деца“. Представљање ове фантастичне књиге о шабачким Јеврејима која је настала као резултат двадесетогодишњег истраживачког рада талентоване Живане Војиновић,

Zivana_JIM PROMO 17 maj 2016, JOBPromo 17 maj 2

одвијало се у малој свечаној сали на другом спрату Јеврејске општине Београд. С обзиром да је Живана добила прву награду на традиционалном и веома цењеном Конкурсу Савеза јеврејских општина Србије 2012. године, очекивали смо прилично интересовање публике … Али, искрено, нисмо се надали  тако великом броју посетилаца. Није било довољно места. Читава група људи седела је изван главне сале, у просторији која је са стране, мада је са широм отвореним двокрилним вратима добро повезана са салом и све што се говорило о књизи, добро се чуло. Жао нам је што се не виде ни на једном снимку, а драго нам је што је сала била дупке пуна, што није било довољно места (опет, сасвим искрено!), и што је Живана са „Аврамовом децом“ доживела бурне аплаузе.

Promo 17 majpromo 17 maj_ 3

Књигу „Аврамова деца“ објавила је издавачка кућа ОРИОН – АРТ, у Београду 2015. године. О књизи су говорили издавач Драгорад Ковачевић, председник Савеза јеврејских општина Рубен Фукс, књижевник Филип Давид, ауторка Живана Војиновић, а модератор, и то сјајан, била је Бранка Џидић, филолог и архивиста нашег Музеја.

И опет, следи наставак …