Откривен споменик јеврејским жртвама Холокауста у Шиду

Град Шид одавно више нема јеврејску заједницу, нема чак ни једне једине јеврејске породице … Али зато има племените грађане и интелектуалце који нису дозволили да се Јевреји Шида, који су листом страдали у Холокаусту 1941 – 1945, забораве.  Наш колега, господин Радован Сремац, кустос – археолог из Шида, покренуо је пре годину велики подухват да се пројектује и од мермера направи споменик јеврејским жртвама Холокауста у Шиду. Изради споменика приступило се захваљујући финансијској подршци Удружења бивших југословенских Јевреја у Израелу, а под окриљем шидске Народне библиотеке и њене директорке Славице Варничић, као и градских власти Шида. Идеја и труд Радована Сремца и помоћ и разумевање поменутих институција резултирали су постављањем једног веома лепог споменика, са кратким натписом на српском и хебрејском језику о људима којима је посвећен. Правоугаони споменик од белог мермера, са светло сивом, мало нагнутом мермерном плочом на којој Давидова звезда у златној боји стоји између српског и хебрејског текста, сасвим је једноставан и непретенциозан, у ствари, елегантан. Подигнут је на платоу поред Народне библиотеке у Шиду и поседује ону фину, ненаметљиву привлачност за око која ће, затим, изазвати пролазника да му приђе и тиме сазна управо то –  коме и зашто је намењен.

Споменик Јеврејима Шида свечано је откривен 17. децембра 2014. у 12 сати, у присуству председника Општине и других представника градских власти Шида, директора Народне библиотеке, госпође Варничић, њиховог и нашег колеге Радована Сремца, већег броја грађана, као и представника Савеза јеврејских општина Србије и Јеврејског историјског музеја у Београду: др Рубена Фукса, председника Савеза, Исака Асиела, врховног рабина Србије, Мирослава Гринвалда, пословног секретара Савеза, Радмиле Петровић, председнице Музејске комисије и Војиславе Радовановић, управнице нашег Музеја.

Програм на свечаном откривању споменика био је као и сам споменик – интересантан, добро и стручно осмишљен, без икаквих других претензија осим да се покаже, и докаже колико је  сваком народу потребно да чува и памти историјске догађаје, и у њима људе, јер то је наша заједничка прошлост. О томе су и говорили градоначелник Шида, као и председник Савеза јеврејских општина Србије, др Рубен Фукс, који је открио споменик. Рабин Асиел очитао је кадӣш, јеврејску молитву за мртве

На крају, напомињемо још и то да је Радован Сремац написао стручну студију „Јевреји у Шиду“ која ће изаћи из штампе почетком 2015. Промоцијом ове књиге заокружиће се описани пројекат који је, несумњиво, за сваку похвалу.