Otkriven spomenik jevrejskim žrtvama Holokausta u Šidu

Grad Šid odavno više nema jevrejsku zajednicu, nema čak ni jedne jedine jevrejske porodice … Ali zato ima plemenite građane i intelektualce koji nisu dozvolili da se Jevreji Šida, koji su listom stradali u Holokaustu 1941 – 1945, zaborave.  Naš kolega, gospodin Radovan Sremac, kustos – arheolog iz Šida, pokrenuo je pre godinu veliki poduhvat da se projektuje i od mermera napravi spomenik jevrejskim žrtvama Holokausta u Šidu. Izradi spomenika pristupilo se zahvaljujući finansijskoj podršci Udruženja bivših jugoslovenskih Jevreja u Izraelu, a pod okriljem šidske Narodne biblioteke i njene direktorke Slavice Varničić, kao i gradskih vlasti Šida. Ideja i trud Radovana Sremca i pomoć i razumevanje pomenutih institucija rezultirali su postavljanjem jednog veoma lepog spomenika, sa kratkim natpisom na srpskom i hebrejskom jeziku o ljudima kojima je posvećen. Pravougaoni spomenik od belog mermera, sa svetlo sivom, malo nagnutom mermernom pločom na kojoj Davidova zvezda u zlatnoj boji stoji između srpskog i hebrejskog teksta, sasvim je jednostavan i nepretenciozan, u stvari, elegantan. Podignut je na platou pored Narodne biblioteke u Šidu i poseduje onu finu, nenametljivu privlačnost za oko koja će, zatim, izazvati prolaznika da mu priđe i time sazna upravo to –  kome i zašto je namenjen.

Spomenik Jevrejima Šida svečano je otkriven 17. decembra 2014. u 12 sati, u prisustvu predsednika Opštine i drugih predstavnika gradskih vlasti Šida, direktora Narodne biblioteke, gospođe Varničić, njihovog i našeg kolege Radovana Sremca, većeg broja građana, kao i predstavnika Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu: dr Rubena Fuksa, predsednika Saveza, Isaka Asiela, vrhovnog rabina Srbije, Miroslava Grinvalda, poslovnog sekretara Saveza, Radmile Petrović, predsednice Muzejske komisije i Vojislave Radovanović, upravnice našeg Muzeja.

Program na svečanom otkrivanju spomenika bio je kao i sam spomenik – interesantan, dobro i stručno osmišljen, bez ikakvih drugih pretenzija osim da se pokaže, i dokaže koliko je  svakom narodu potrebno da čuva i pamti istorijske događaje, i u njima ljude, jer to je naša zajednička prošlost. O tome su i govorili gradonačelnik Šida, kao i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, dr Ruben Fuks, koji je otkrio spomenik. Rabin Asiel očitao je kadӣš, jevrejsku molitvu za mrtve

Na kraju, napominjemo još i to da je Radovan Sremac napisao stručnu studiju „Jevreji u Šidu“ koja će izaći iz štampe početkom 2015. Promocijom ove knjige zaokružiće se opisani projekat koji je, nesumnjivo, za svaku pohvalu.