Отворена изложба „ЈЕВРЕЈИ СРБИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ“

Поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата, Јеврејски историјски музеј у Београду приредио је изложбу под једноставним називом ЈЕВРЕЈИ СРБИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ, и посветио је свим српским Јеврејима, мушкарцима и женама, који су као ратници или медицинско особље учествовали у свим ратовима за славу и слободу Србије 1912 – 1918 године. Аутор изложбе је Војислава Радовановић, управница ЈИМ-а.

Под истим називом Музеј је објавио и веома квалитетну монографију са каталогом аутора др Милана Кољанина, историчара Института за савремену историју и члана Музејске комисије ЈИМ, и Војиславе Радовановић. Књига је на српском и енглеском језику, богато је илустрована, и штампана у тиражу од 500 примерака.

Изложба је постављена у једном делу специјално опремљеног простора сталне поставке нашег Музеја. Изложено је укупно 35 фотографија, углавном великих формата (100х70) које, осим својим садржајем, остављају и снажан визуелни, естетски утисак на посетиоца. Осим фотографија, изложено је и неколико занимљивих предмета.  Свечано отварање изложбе одиграло се 4. септембра 2014, у 13 сати, и на огромно задовољство аутора и стручних сарадника на узложби, дошло је толико људи да у једном тренутку нису сви могли да уђу у Музеј. Пошто је В. Радовановић поздравила присутне и укратко приказала сложеност овог пројекта, о изложби и још више о каталогу говорила је госпођа Радмила Петровић, председник Музејске комисије ЈИМ и, уз буран аплауз, прогласила изложбу отвореном. Од представника „седме силе“ био је репортер ТАНЈУГ- а и новинарка Радиа Студија Б.

Изложба је свакодневно праћена компјутерском видео-презентацијом датог фотоматеријала уз познате инструменталне музичке нумере као што су „Тамо далеко“, „Креће се лађа француска“, и сл.

Занимљиво је  приметити и то да се изложба ЈЕВРЕЈИ СРБИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ испољила као успела комбинација документарног приказа и великих емоција, о чему сведоче различите реакције посетилаца.

Још само да скренемо  пажњу нашим драгим посетиоцима да је овај изложбено – издавачки пројекат Јеврејског историјског музеја обухватио и репринт СПОМЕНИЦЕ УМРЛИМ И ПОГИНУЛИМ СРПСКИМ ЈЕВРЕЈИМА У БАЛКАНСКОМ И СВЕТСКОМ РАТУ, 1912 – 1918, која је била објављена у Београду 1927. године, и од које су данас остала само два фотокопирана издања, један у нашем Музеју, а један у Народној библиотеци Србије.

PUBLIKA JIM_izlozba_I Svet rat_4 sept 2014 024

OTVARANJE_izlozba_I Svet rat_4 sept 2014 020

PUBLIKA JIMizlozba_I Svet rat_4 sept 2014 028

OTVARANJE_132055

PUBLIKA_izlozba_I Svet rat_4 sept 2014 039

PUBLIKA_4 sept 2014 002

PUBLIKA_125535

PUBLIKA_125311

PUBLIKA_JIM 4 sept 2014 004