Otvorena izložba „JEVREJI SRBIJE U PRVOM SVETSKOM RATU“

Povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, Jevrejski istorijski muzej u Beogradu priredio je izložbu pod jednostavnim nazivom JEVREJI SRBIJE U PRVOM SVETSKOM RATU, i posvetio je svim srpskim Jevrejima, muškarcima i ženama, koji su kao ratnici ili medicinsko osoblje učestvovali u svim ratovima za slavu i slobodu Srbije 1912 – 1918 godine. Autor izložbe je Vojislava Radovanović, upravnica JIM-a.

Pod istim nazivom Muzej je objavio i veoma kvalitetnu monografiju sa katalogom autora dr Milana Koljanina, istoričara Instituta za savremenu istoriju i člana Muzejske komisije JIM, i Vojislave Radovanović. Knjiga je na srpskom i engleskom jeziku, bogato je ilustrovana, i štampana u tiražu od 500 primeraka.

Izložba je postavljena u jednom delu specijalno opremljenog prostora stalne postavke našeg Muzeja. Izloženo je ukupno 35 fotografija, uglavnom velikih formata (100h70) koje, osim svojim sadržajem, ostavljaju i snažan vizuelni, estetski utisak na posetioca. Osim fotografija, izloženo je i nekoliko zanimljivih predmeta.  Svečano otvaranje izložbe odigralo se 4. septembra 2014, u 13 sati, i na ogromno zadovoljstvo autora i stručnih saradnika na uzložbi, došlo je toliko ljudi da u jednom trenutku nisu svi mogli da uđu u Muzej. Pošto je V. Radovanović pozdravila prisutne i ukratko prikazala složenost ovog projekta, o izložbi i još više o katalogu govorila je gospođa Radmila Petrović, predsednik Muzejske komisije JIM i, uz buran aplauz, proglasila izložbu otvorenom. Od predstavnika „sedme sile“ bio je reporter TANJUG- a i novinarka Radia Studija B.

Izložba je svakodnevno praćena kompjuterskom video-prezentacijom datog fotomaterijala uz poznate instrumentalne muzičke numere kao što su „Tamo daleko“, „Kreće se lađa francuska“, i sl.

Zanimljivo je  primetiti i to da se izložba JEVREJI SRBIJE U PRVOM SVETSKOM RATU ispoljila kao uspela kombinacija dokumentarnog prikaza i velikih emocija, o čemu svedoče različite reakcije posetilaca.

Još samo da skrenemo  pažnju našim dragim posetiocima da je ovaj izložbeno – izdavački projekat Jevrejskog istorijskog muzeja obuhvatio i reprint SPOMENICE UMRLIM I POGINULIM SRPSKIM JEVREJIMA U BALKANSKOM I SVETSKOM RATU, 1912 – 1918, koja je bila objavljena u Beogradu 1927. godine, i od koje su danas ostala samo dva fotokopirana izdanja, jedan u našem Muzeju, a jedan u Narodnoj biblioteci Srbije.

PUBLIKA JIM_izlozba_I Svet rat_4 sept 2014 024

OTVARANJE_izlozba_I Svet rat_4 sept 2014 020

PUBLIKA JIMizlozba_I Svet rat_4 sept 2014 028

OTVARANJE_132055

PUBLIKA_izlozba_I Svet rat_4 sept 2014 039

PUBLIKA_4 sept 2014 002

PUBLIKA_125535

PUBLIKA_125311

PUBLIKA_JIM 4 sept 2014 004