ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE O JIM SA „NEKIM SCENAMA…“

Prolazeći kroz težak period obeležen unutrašnjim sukobom u Jevrejskoj opštini Beograd koji se, zbog fizičkog položaja Muzeja odražava i na naš, muzejski način rada, odjednom pokazasmo i dokazasmo sve dobrobiti inata koji se smatra istaknutom srpskom, a izgleda i jevrejskom nacionalnom osobinom.  Dakle, uprkos situaciji, negde na prelazu januara u februar 2019. izašlo je iz štampe drugo, dopunjeno izdanje foto – monografije JEVREJSKI ISTORIJSKI MUZEJ U BEOGRADU, na srpskom i engleskom jeziku, sa velikim brojem fotografija i još većim brojem informacija i opisa svih mogućih delatnosti našeg lepog, navodno malog, a velikog Muzeja.

KORICA ZA II izdanje 1

 

Sredstva za ovo izdanje dobijena su na Konkursu za projekte Saveza jevrejskih opština Srbije 2018. u kategoriji „jevrejskih kulturnih manifestacija, tradicije i kulture…“. Komisija za projekte Saveza je dobro prepoznala značaj ovakve publikacije (jer turisti, i strani i domaći, otimali su se i za prvo izdanje kojeg više nije bilo već pet godina … samo primerak u vitrini i pristup na sajtu Muzeja)  i dodelila pun iznos tražen projektom, tako da je pomenuta foto – monografija izašla u 750 primeraka, u punom „grafičkom sjaju“.

Pošto nismo imali mogućnosti da promociju drugog, dopunjenog izdanja foto – monografije JEVREJSKI ISTORIJSKI MUZEJ U BEOGRADU organizujemo u zgradi JOB, obratili smo se našim prijateljima i komšijama – Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, prestižnoj ustanovi kulture u Beogradu, kod koje smo i u decembru 2018. imali promociju knjige našeg kustosa Barbare Panić o jevrejskom groblju u Beogradu. I ovog puta dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda, izašao nam je u susret prijateljski, a efikasno i poslovno. Zamolili smo da promocija foto – monografije bude u periodu velike muzejske manifestacije MUZEJI ZA 10 (13 – 19. maj 2019.) kako bismo i mi, bar na taj način, učestvovali u manifestaciji čiji smo bili pobornici još 2014. godine, a učesnici sve do ove godine. Tako je promocija zakazana za 15. maj u 12 sati. Došlo je više ljudi nego što smo očekivali … Zavod je i nas i posetioce, samoinicijativno, dočekao posluženjem koje, takođe, nismo očekivali. Kolega Siniša, istoričar u Zavodu, postarao se da power point prezentacija koju smo priredili za promociju pod nazivom „Neke scene iz ‘života’ JIM …“  ide savršeno sa svih svojih 65 snimka.

guzva na promo, potpisivanjekolege iz Zavoda pomazu na promoprojekcija na promopotpisivanje na promo

U promociji monografije učestvovali su dr Vuk Vukićević koji je govorio o tome šta muzej, kao ustanova, zaista znači, zatim Radmila Petrović, predsednica Muzejske komisije, koja je govorila o našem Muzeju kao „živoj stvari“ i o njegovom izuzetnom značaju za budućnost jevrejske zajednice u smislu veze sa budućim generacijama. Onda je reč uzeo Aleksandar Gaon, zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije i član Muzejske  komisije, koji je na zanimljiv način razmatrao zašto odrednica „sloboda“, objavljena na bilbordima po Beogradu stoji uz poznati termin (i poziv) „Noć muzeja“ 2019, pa sve to primenio na naš Muzej i ovu knjigu o Muzeju. Na kraju, publici se obratila Vojislava Radovanović, autor knjige, koja se prvo zahvalila domaćinu, dragom kolegi Vuku Vukićeviću, svim kolegama iz Zavoda koji su pomogli, svim učesnicima u promociji i izradi ove složene knjige, kao i publici. A zatim je naglasila da je knjiga poklon JIM-u za 70. rođendan („… s ljubavlju!“), i posredno poklon Savezu jevrejskih opština Srbije, u čijem sastavu je Muzej, za 100. rođendan!

publika i govornicigovornici, Aca

publika, promopublika na promo, Milica

Novinarka Radio Beograda snimila je priloge o promociji za emisije „Talasanje“ Radio Beograd 1 i „Kulturni krugovi“ Radio Beograd 2. Prilozi su sadržali intervjue sa Radmilom Petrović i Vojislavom Radovanović, kao i odličan prikaz koji je dala sama novinarka.

Da zaključimo: bilo je odlično. Hvala svima koji su bili!