ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О ЈИМ СА „НЕКИМ СЦЕНАМА…“

Пролазећи кроз тежак период обележен унутрашњим сукобом у Јеврејској општини Београд који се, због физичког положаја Музеја одражава и на наш, музејски начин рада, одједном показасмо и доказасмо све добробити ината који се сматра истакнутом српском, а изгледа и јеврејском националном особином.  Дакле, упркос ситуацији, негде на прелазу јануара у фебруар 2019. изашло је из штампе друго, допуњено издање фото – монографије ЈЕВРЕЈСКИ ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ, на српском и енглеском језику, са великим бројем фотографија и још већим бројем информација и описа свих могућих делатности нашег лепог, наводно малог, а великог Музеја.

KORICA ZA II izdanje 1

 

Средства за ово издање добијена су на Конкурсу за пројекте Савеза јеврејских општина Србије 2018. у категорији „јеврејских културних манифестација, традиције и културе…“. Комисија за пројекте Савеза је добро препознала значај овакве публикације (јер туристи, и страни и домаћи, отимали су се и за прво издање којег више није било већ пет година … само примерак у витрини и приступ на сајту Музеја)  и доделила пун износ тражен пројектом, тако да је поменута фото – монографија изашла у 750 примерака, у пуном „графичком сјају“.

Пошто нисмо имали могућности да промоцију другог, допуњеног издања фото – монографије ЈЕВРЕЈСКИ ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ организујемо у згради ЈОБ, обратили смо се нашим пријатељима и комшијама – Заводу за проучавање културног развитка, престижној установи културе у Београду, код које смо и у децембру 2018. имали промоцију књиге нашег кустоса Барбаре Панић о јеврејском гробљу у Београду. И овог пута др Вук Вукићевић, директор Завода, изашао нам је у сусрет пријатељски, а ефикасно и пословно. Замолили смо да промоција фото – монографије буде у периоду велике музејске манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10 (13 – 19. мај 2019.) како бисмо и ми, бар на тај начин, учествовали у манифестацији чији смо били поборници још 2014. године, а учесници све до ове године. Тако је промоција заказана за 15. мај у 12 сати. Дошло је више људи него што смо очекивали … Завод је и нас и посетиоце, самоиницијативно, дочекао послужењем које, такође, нисмо очекивали. Колега Синиша, историчар у Заводу, постарао се да power point презентација коју смо приредили за промоцију под називом „Неке сцене из ‘живота’ ЈИМ …“  иде савршено са свих својих 65 снимка.

guzva na promo, potpisivanjekolege iz Zavoda pomazu na promoprojekcija na promopotpisivanje na promo

У промоцији монографије учествовали су др Вук Вукићевић који је говорио о томе шта музеј, као установа, заиста значи, затим Радмила Петровић, председница Музејске комисије, која је говорила о нашем Музеју као „живој ствари“ и о његовом изузетном значају за будућност јеврејске заједнице у смислу везе са будућим генерацијама. Онда је реч узео Александар Гаон, заменик председника Савеза јеврејских општина Србије и члан Музејске  комисије, који је на занимљив начин разматрао зашто одредница „слобода“, објављена на билбордима по Београду стоји уз познати термин (и позив) „Ноћ музеја“ 2019, па све то применио на наш Музеј и ову књигу о Музеју. На крају, публици се обратила Војислава Радовановић, аутор књиге, која се прво захвалила домаћину, драгом колеги Вуку Вукићевићу, свим колегама из Завода који су помогли, свим учесницима у промоцији и изради ове сложене књиге, као и публици. А затим је нагласила да је књига поклон ЈИМ-у за 70. рођендан („… с љубављу!“), и посредно поклон Савезу јеврејских општина Србије, у чијем саставу је Музеј, за 100. рођендан!

publika i govornicigovornici, Aca

publika, promopublika na promo, Milica

Новинарка Радио Београда снимила је прилоге о промоцији за емисије „Таласање“ Радио Београд 1 и „Културни кругови“ Радио Београд 2. Прилози су садржали интервјуе са Радмилом Петровић и Војиславом Радовановић, као и одличан приказ који је дала сама новинарка.

Да закључимо: било је одлично. Хвала свима који су били!