Objavljen jubilarni Zbornik 10

Sa izvesnim zakašnjenjem obaveštavamo naše drage posetioce da je objavljen naš stručni i naučni časopis – Zbornik Jevrejskog istorijskog muzeja br. 10. Zbornik 10 je izašao iz štampe krajem decembra 2015. Planirali smo promociju ove vredne knjige, i to odmah posle novogodišnjih praznika ali, usled određenih, objektivnih teškoća, nismo mogli da je organizujemo.  Zato i kasnimo sa ovom vešću jer, u stvari,  želeli smo i da vas obavestimo o tome da se naš  jubilarni Zbornik 10 pojavio, i  istovremeno da vas pozovemo na njegovo predstavljanje. E pa, u ovom trenutku samo ćemo da vas obavestimo …

Od kada je počeo da izlazi Zbornik Jevrejskog istorijskog muzeja, uspostavljen je jedan „običaj“: svaki broj ima svoju boju.

Zbornici JIM_fotomontaza resize

Zbornik 10 je svetlo plave boje.

Zbornik 10- korice 001

Na Zborniku 10 radilo se 2 godine.  Redakcija: dr Milan Koljanin, istoričar, Dišan Sindik, istoričar, Jovan Mirković, muzejski savetnik – istoričar, prof. dr Nikola Šuica, istoričar umetnosti, i Goran Babić, književnik. Glavni urednik je dr Milan Koljanin, a sekretar Redakcije gospođa Branka Džidić, filolog i arhivista našeg Muzeja.

Zbornik 10 ima 11 stručnih i naučnih tekstova visokog kvaliteta i veoma raznovrsne tematike, i 5 priloga – stručnih prikaza raznih istoriografskih i umetničkih izdanja . Kao i svi prethodni, Zbornik je na srpskom  jeziku, jedino su rezimei prevedeni na engleski jezik. Ima ukupno 551 stranu.

Za ovaj nama tako značajan izdavački projekat, glavnu finansijsku podršku dalo je  Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a pomogli su i Savez jevrejskih opština Srbije, odnosno Evropski jevrejski fond.