Објављен јубиларни Зборник 10

Са извесним закашњењем обавештавамо наше драге посетиоце да је објављен наш стручни и научни часопис – Зборник Јеврејског историјског музеја бр. 10. Зборник 10 је изашао из штампе крајем децембра 2015. Планирали смо промоцију ове вредне књиге, и то одмах после новогодишњих празника али, услед одређених, објективних тешкоћа, нисмо могли да је организујемо.  Зато и каснимо са овом вешћу јер, у ствари,  желели смо и да вас обавестимо о томе да се наш  јубиларни Зборник 10 појавио, и  истовремено да вас позовемо на његово представљање. Е па, у овом тренутку само ћемо да вас обавестимо …

Од када је почео да излази Зборник Јеврејског историјског музеја, успостављен је један „обичај“: сваки број има своју боју.

Zbornici JIM_fotomontaza resize

Зборник 10 је светло плаве боје.

Zbornik 10- korice 001

На Зборнику 10 радило се 2 године.  Редакција: др Милан Кољанин, историчар, Дишан Синдик, историчар, Јован Мирковић, музејски саветник – историчар, проф. др Никола Шуица, историчар уметности, и Горан Бабић, књижевник. Главни уредник је др Милан Кољанин, а секретар Редакције госпођа Бранка Џидић, филолог и архивиста нашег Музеја.

Зборник 10 има 11 стручних и научних текстова високог квалитета и веома разноврсне тематике, и 5 прилога – стручних приказа разних историографских и уметничких издања . Као и сви претходни, Зборник је на српском  језику, једино су резимеи преведени на енглески језик. Има укупно 551 страну.

За овај нама тако значајан издавачки пројекат, главну финансијску подршку дало је  Министарство културе и информисања Републике Србије, а помогли су и Савез јеврејских општина Србије, односно Европски јеврејски фонд.