Noć muzeja u našem Muzeju

… I još ova vest, pa da završimo sa izveštavanjem naših dragih čitalaca o svemu što smo priredili u okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ (vidi prethodne vesti). Dakle, poslednjeg dana velike muzejske Manifestacije, usledila je Noć muzeja, u subotu, 21. maja. Naravno, držeći se one narodne „mora da bude mirođija u svakoj čorbi“ i naš Muzej je učestvovao i, bez lažne skromnosti, bio je odlična mirođija. Ipak, pre nego što vam ispričamo i pokažemo kakva je bila naša Noć, trebalo bi nešto razjasniti: u Srbiji, već godinama, Noć muzeja uspešno organizuje privatna Umetničko – produkcijska grupa Noć muzeja – UPG Noć muzeja. Od prošle godine, velika muzejska manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, koju organizuje i koordiniše poseban Odbor muzejskih stručnjaka pod vođstvom Narodnog muzeja u Beogradu, vremenski je obuhvatila i sâmu Noć muzeja. Shodno tome, ovogodišnja Noć muzeja imala je dva organizatora, UPG i „Muzeje Srbije,…“ koji su imali različite stavove po pitanju organizacije i ponašanja. „ Muzeji Srbije,…“ su sve muzeje – učesnike u Manifestaciji (a to je većina muzeja u Srbiji) ostavila da sami odrede koliko će biti otvoreni za Noć muzeja i kakav će, i da li će imati neki naročiti program, već u skladu sa svojim mogućnostima. Kao i cela manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, tako je i za ovu Noć muzeja sve bilo besplatno. Neki muzeji su bili otvoreni do 10 uveče i time su završili Manifestaciju, neki su tog dana radili drugačije, duže, do 1 ujutro, eto, kako ko…

Naš Muzej je bio otvoren od  7 uveče do 1 ujutro, i prema našim procenama, imao je oko 350 posetilaca. Osim što je stalna izložbena postavka bila otvorena za javnost, priredili smo  likovnu izložbu „Matilda nije tu“ u kombinaciji sa video – projekcijom novog performansa „Jedan dan – Klarisa“ umetnice Gabrijele Nikolić, o kojoj smo u prethodnim vestima već govorili.

Izložba Gabrijele Nikolić „Matilda nije tu“ je neobična mala izložba koja se sastoji od jednog portreta žene (ulje na platnu velikih dimenzija) čije se lice pojavljuje iz teškog i gustog mraka, nestvarno, pomalo nejasno, kao da je duh, i čitave zbirke malih ljudskih figura u različitim pozama i sa neverovatno snažno dočaranom patnjom.

noc muzeja 1 049_singl-izlozba Matilda nije tu  noc muzeja 1 002_sajt

Performans „Jedan dan – Klarisa“ je snimljen na lokaciji gde je za vreme Drugog svetskog rata bio nemački koncentracioni logor Crveni krst u Nišu. Kako se može pretpostaviti, sve je posvećeno žrtvama Holokausta. I izložba i video – projekcija održane su u predvorju Muzeja i svojom originalnošću privlačile su pažnju posetilaca. Izvesnu mistiku davao je i kontrast u osvetljenju – predvorje je bilo donekle zamračeno, dok je stalna izložbena postavka bila sva u svetlu.

noc muzeja 1 009_projekcija noc muzeja 1 012_projekcija noc muzeja 1 038_sajt_Mikan noc muzeja 1 021_sajtnoc muzeja 1 019_sajt noc muzeja 1 023_sajt  noc muzeja 1 015_sajt noc muzeja 1 007_slikarinoc muzeja 1 006_slikarinoc muzeja 1 005_slikari

Istovremeno, u parteru zgrade, u Galeriji Jevrejske opštine Beograd, i dalje je trajala izložba „Baš lepa izložba!“ koju smo otvorili 10 dana ranije, tj. na početku manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“.

U 1 ujutro zatvorili smo Muzej, zatvorili smo izložbu, razmenjali utiske galameći kao i svi temperamentni muzealci, i razišli se sa osećanjem da smo i ovog puta bili uspešni!

noc muzeja 003_ slikari

 

Čestitamo našim kolegama iz drugih muzeja, sve ih pozdravljamo i zahvaljujemo se organizatoru i koordinatoru „Muzeja Srbije, deset dana od 10 do 10“. Vama dragi posetioci zahvaljujemo na posetama našem Muzeju tokom svih ovih 10 dana i želimo vam svako dobro. Vidimo se … noc muzeja 1 029_sajt