Naš Muzej u Danima evropske baštine 2016

Manifestacija DANI EVROPSKE BAŠTINE 2016

logo_cir-bg

i ove godine protekla je sjajno. Naš Muzej je učestvovao sa četiri programa – jednom izložbom, jednom promocijom knjige, jednim stručnim predavanjem i jednom stručnom turom po jevrejskom groblju u Beogradu.

Mala, veoma interesantna multimedijalna izložba „Matilda nije tu“ delo je srpske i kanadske umetnice jevrejskog porekla Gabrijele Nikolić, sa kojom naš Muzej godinama uspešno sarađuje .

gabigabi_slika-001

Izložba je otvorena 26. septembra, a obuhvatila je jednu grafiku velikih dimenzija, zbirku skulptura u kombinaciji sa fotografijama i video – performans sa odgovarajućim zvučnim efektima.

gabi_slika-2-001gabi_skulpturice-001

Ovo je izložba o stradanju nekoliko mođusobno povezanih jevrejskih beogradskih porodica za vreme nemačke okupacije 1941 – 1945.

Već sutradan, 27. septembra, naš Muzej je priredio promociju knjige „Pregled jevrejske periodike u Srbiji od 1888. do 2015“, izdanje Saveza jevrejskih opština Srbije. Autor ove izuzetno korisne stručne knjige je viši bibliotekar – bibliograf u Narodnoj biblioteci Srbije, gospođa Biljana Albahari.

promo_bilja-albaharipromo_knjiga

Promocija je priređena u sali Jevrejske opštine Beograd, u 13 sati, i o knjizi su govorili gospođa Zdravka Radulović, bibliograf savetnik, gospodin Aleksandar Gaon, predsednik fondacije „Buki Finci“ koja je najvećim delom sponzorisala objavljivanje knjige, i autorka.  Na radost našeg Muzeja kao organizatora, posećenost je bila odlična.

promo_govornicipromo_publika-2

Dana 29. septembra na istom mestu i u isto vreme, istoričar umetnosti i kustos našeg Muzeja, Barbara Panić, održala je izvanredno stručno predavanje „Sefardsko groblje u Beogradu“ praćeno bogatom video-prezentacijom.

predavanje_barbi predavanje_publika

predavanjepredavanje_barbi-i-vpredavanje_publika-4predavanje_publika-3predavanje_publika-2 promo_publika

Gospođu kustosa predstavila je upravnica Muzeja, Vojislava Radovanović, podsetivši prisutne da naš Muzej sutradan organizuje stručno vođenje po jevrejskom – tom istom Sefardskom groblju , kao nastavak „uživo“ Barbarinog predavanja.

I zaista, 30. septembra, usledio je „nastavak uživo“ Barbarinog predavanja – stručna tura po jevrejskom groblju, koja je privukla pažnju 30-ak posetilaca, a onda isto toliko pohvala. Tura je bila dobro osmišljena – dinamična, informativna i zanimljiva.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????tura_jev groblje_grupna 1

Zahvaljujemo se gradu Beogradu, posebno Sekretarijatu za privredu i gospođi Nadi Zec – Radosavljević na odličnoj organizaciji ove velike manifestacije, Jevrerejskoj opštini Beograd na gostoprimstvu, a posebno našim dragim posetiocima koji su se u svim programima Muzeja odazvali u velikom broju i sa velikom pažnjom.