Наш Музеј у Данима европске баштине 2016

Манифестација ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016

logo_cir-bg

и ове године протекла је сјајно. Наш Музеј је учествовао са четири програма – једном изложбом, једном промоцијом књиге, једним стручним предавањем и једном стручном туром по јеврејском гробљу у Београду.

Мала, веома интересантна мултимедијална изложба „Матилда није ту“ дело је српске и канадске уметнице јеврејског порекла Габријеле Николић, са којом наш Музеј годинама успешно сарађује .

gabigabi_slika-001

Изложба је отворена 26. септембра, а обухватила је једну графику великих димензија, збирку скулптура у комбинацији са фотографијама и видео – перформанс са одговарајућим звучним ефектима.

gabi_slika-2-001gabi_skulpturice-001

Ово је изложба о страдању неколико мођусобно повезаних јеврејских београдских породица за време немачке окупације 1941 – 1945.

Већ сутрадан, 27. септембра, наш Музеј је приредио промоцију књиге „Преглед јеврејске периодике у Србији од 1888. до 2015“, издање Савеза јеврејских општина Србије. Аутор ове изузетно корисне стручне књиге је виши библиотекар – библиограф у Народној библиотеци Србије, госпођа Биљана Албахари.

promo_bilja-albaharipromo_knjiga

Промоција је приређена у сали Јеврејске општине Београд, у 13 сати, и о књизи су говорили госпођа Здравка Радуловић, библиограф саветник, господин Александар Гаон, председник фондације „Буки Финци“ која је највећим делом спонзорисала објављивање књиге, и ауторка.  На радост нашег Музеја као организатора, посећеност је била одлична.

promo_govornicipromo_publika-2

Дана 29. септембра на истом месту и у исто време, историчар уметности и кустос нашег Музеја, Барбара Панић, одржала је изванредно стручно предавање „Сефардско гробље у Београду“ праћено богатом видео-презентацијом.

predavanje_barbi predavanje_publika

predavanjepredavanje_barbi-i-vpredavanje_publika-4predavanje_publika-3predavanje_publika-2 promo_publika

Госпођу кустоса представила је управница Музеја, Војислава Радовановић, подсетивши присутне да наш Музеј сутрадан организује стручно вођење по јеврејском – том истом Сефардском гробљу , као наставак „уживо“ Барбариног предавања.

И заиста, 30. септембра, уследио је „наставак уживо“ Барбариног предавања – стручна тура по јеврејском гробљу, која је привукла пажњу 30-ак посетилаца, а онда исто толико похвала. Тура је била добро осмишљена – динамична, информативна и занимљива.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????tura_jev groblje_grupna 1

Захваљујемо се граду Београду, посебно Секретаријату за привреду и госпођи Нади Зец – Радосављевић на одличној организацији ове велике манифестације, Јевререјској општини Београд на гостопримству, а посебно нашим драгим посетиоцима који су се у свим програмима Музеја одазвали у великом броју и са великом пажњом.