Naš Muzej za desetku!

U okviru manifestacije MUZEJI ZA 10, 2018, koju već četvrtu godinu „udruženim snagama“ uspešno organizuju muzeji Srbije u maju mesecu, Jevrejski istorijski muzej je 14. maja u 13 sati, u svom relativno malom predvorju, svečano otvorio izložbu slika i crteža akademskog slikara, gospođe Mirjane Dragić Lehner.

web Lehner sama

Na otvaranje izložbe koju smo nazvali „Izabrani …“ došlo je skoro 70 ljudi. „Izabrani …“ je baš bila izabrana, na našu i slikarkinu radost.

web small 2web guzva 3???????????????????????????????web guzva 2

Iako u skromnom ambijentu (drugi nemamo), izložba ništa nije izgubila od svoga sjaja jer sâma izložba nije ni malo skromna, ni po veličini ni po kvalitetu. Naime, izloženo je 27 tematski raznovrsnih slika i crteža, rađenih u različitim slikarskim tehnikama što ostavlja naročiti utisak na onog koji gleda … Tako, pre nego što će otpočeti zvanično otvaranje izložbe, jedan posetilac je pitao da li izloženi radovi pripadaju jednom, ili grupi autora!? Kada mu je rečeno da je u pitanju jedan slikar, bio je oduševljen različitim stilovima i tehnikama okupljenim u jednoj osobi zahvaljujući njenom talentu i veštini, i okupljenim na jednom mestu, zahvaljujući nama.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Na otvaranju izložbe govorili su Vojislava Radovanović, upravnica Muzeja, slikarka Mirjana Dragić Lehner, i Aleksandar Gaon, član Muzejske komisije našeg Muzeja i zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, koji je i otvorio izložbu.

web govor - otvaranjeweb Voki, Aca, Lehner

Izložbu „Izabrani …“ priredile su Barbara Panić, kustos,BARB FOTO 2

 

i  Vojislava Radovanović, upravnik Muzeja,VOKI FOTO crop

a prema dogovoru sa Mirjanom Dragić Lehner, ostaće u našem Muzeju do kraja septembra.

Uz izložbu je, naravno, štampan katalog na srpskom i engleskom jeziku.

Pošto opšta ovogodišnja tema manifestacije MUZEJI ZA 10 glasi „Hiperpovezanost muzeja …“ nasuprot opisanoj likovnoj izložbi stoji jedna mini-izložba predmeta iz zbirki Muzeja Jugoslavije kojom ovaj veliki muzej gostuje u našem do 20. maja kada se završava manifestacija. U pitanju su tri predmeta – arheoloških nalaza sa područja Palestine iz 1. veka, koje je dr Nahum Goldman, nekadašnji predsednik Svetskog jevrejskog kongresa,  posredstvom Ambasade SFRJ u Parizu poklonio Titu za rođendan, 1972. godine (u vreme kada su već uveliko bili prekinuti diplomatski odnosi SFRJ i Izraela).

???????????????????????????????  muzej JU

Video snimak sa otvaranja izložbe u našem Muzeju možete pogledati na You Tube, samo kopirajte ovaj link  https://youtu.be/nScE9IDsHjA