Naša izložba gostuje u Lajkovcu

Putovanje izložbe „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ se nastavlja …

U prethodnim vestima nagovestili smo da je naš Muzej pozvan da gostuje sa svojom izložbom u galeriji Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ u Lajkovcu. Sa velikim zadovoljstvom prihvatili smo ovaj ljubazni poziv, a Kulturni centar Lajkovac je preuzeo našu izložbu direktno od prethodnog domaćina, Muzeja u Osečini.

Izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ postavljena je u lepo uređenoj galeriji Kulturnog centra i u prisustvu većeg broja posetilaca, svečano otvorena 11. maja 2015. u 19 sati. Ovog puta našu ustanovu su predstavljali: Aleksandar Gaon, član Muzejske komisije Jevrejskog istorijskog muzeja, Branka Džidić, muzejski arhivista, Miroslav Grinvald, poslovni sekretar Saveza jevrejskih opština Srbije, i Vojislava Radovanović, direktorka Muzeja i autor izložbe. Otvaranje izložbe počelo je pozdravnim govorom gospođe Suzane Janković, direktorke Kulturnog centra u Lajkovcu, koja je govorila o očigledno uspešnoj saradnji sa našim Muzejom, napravivši krataki efektan osvrt na glavni motiv te saradnje – obeležavanje stogodišnjice od Velikog rata, i to kroz određen, specifičan tematski prikaz. Posle najave, Vojislava Radovanović je opisala ovu upečatljivu izložbu dokumentarne fotografije kao sredstvo kojim se vizuelno, simbolično, koliko god je to moguće, dočarava patriotizam, hrabrost i odanost, i nesumnjiva  ljubav srpskih Jevreja prema otadžbini Srbiji.  „…I mi smo radili ovu izložbu s ljubavlju, … Ponosimo se svim ovim našim zajedničkim precima, časnim ljudima, Srbima i Srbima Mojsijeve vere, kako su Jevreji toga doba sebe nazivali …“ između ostalog rekla je Vojislava Radovanović, proglasivši izložbu otvorenom.

Srdačan aplauz publike bio je velika nagrada i našim domaćinima i nama čija izložba gostuje, ali nam je svima bila još veća satisfakcija interesovanje koje su posetioci – a naročito nekoliko učenica lokalne srednje škole –  pokazali za ulogu srpskog jevrejskog stanoviništva u tragičnim, ali i slavnim godinama Balkanskih i Prvog svetskog rata.

SITE_JIM izlozba u KC LAJKOVAC 11 V 2015 012

SITE_JIM izlozba u KC LAJKOVAC 11 V 2015 013

STE_JIM izlozba u KC LAJKOVAC 11 V 2015 011

SITE_JIM izlozba u KC LAJKOVAC 11 V 2015 009

A zatim je usledilo upoznavanje sa kolegama Centra za kulturu i Galerije u Lazarevcu, koji su ponudili, za sada usmeno,  da se izložba postavi i kod njih. Pa, „vidimo se“ na našem sajtu, sa sledećom vesti …