Наша изложба гостује у Лајковцу

Путовање изложбе „Јевреји Србије у Првом светском рату“ се наставља …

У претходним вестима наговестили смо да је наш Музеј позван да гостује са својом изложбом у галерији Културног центра „Хаџи Рувим“ у Лајковцу. Са великим задовољством прихватили смо овај љубазни позив, а Културни центар Лајковац је преузео нашу изложбу директно од претходног домаћина, Музеја у Осечини.

Изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ постављена је у лепо уређеној галерији Културног центра и у присуству већег броја посетилаца, свечано отворена 11. маја 2015. у 19 сати. Овог пута нашу установу су представљали: Александар Гаон, члан Музејске комисије Јеврејског историјског музеја, Бранка Џидић, музејски архивиста, Мирослав Гринвалд, пословни секретар Савеза јеврејских општина Србије, и Војислава Радовановић, директорка Музеја и аутор изложбе. Отварање изложбе почело је поздравним говором госпође Сузане Јанковић, директорке Културног центра у Лајковцу, која је говорила о очигледно успешној сарадњи са нашим Музејом, направивши кратаки ефектан осврт на главни мотив те сарадње – обележавање стогодишњице од Великог рата, и то кроз одређен, специфичан тематски приказ. После најаве, Војислава Радовановић је описала ову упечатљиву изложбу документарне фотографије као средство којим се визуелно, симболично, колико год је то могуће, дочарава патриотизам, храброст и оданост, и несумњива  љубав српских Јевреја према отаџбини Србији.  „…И ми смо радили ову изложбу с љубављу, … Поносимо се свим овим нашим заједничким прецима, часним људима, Србима и Србима Мојсијеве вере, како су Јевреји тога доба себе називали …“ између осталог рекла је Војислава Радовановић, прогласивши изложбу отвореном.

Срдачан аплауз публике био је велика награда и нашим домаћинима и нама чија изложба гостује, али нам је свима била још већа сатисфакција интересовање које су посетиоци – а нарочито неколико ученица локалне средње школе –  показали за улогу српског јеврејског становиништва у трагичним, али и славним годинама Балканских и Првог светског рата.

SITE_JIM izlozba u KC LAJKOVAC 11 V 2015 012

SITE_JIM izlozba u KC LAJKOVAC 11 V 2015 013

STE_JIM izlozba u KC LAJKOVAC 11 V 2015 011

SITE_JIM izlozba u KC LAJKOVAC 11 V 2015 009

А затим је уследило упознавање са колегама Центра за културу и Галерије у Лазаревцу, који су понудили, за сада усмено,  да се изложба постави и код њих. Па, „видимо се“ на нашем сајту, са следећом вести …