Muzej objavio još jednu odličnu knjigu!

U izdanju našeg Muzeja, a zahvaljujući sredstvima Saveza jevrejskih opština Srbije, nedavno je izašla iz štampe knjiga „Jevreji Novog Pazara i okoline“. Autor ove sjajne knjige je pukovnik u penziji i uvaženi član jevrejske zajednice, gospodin Mento Mentović, a ko-autor je gospođa Mirjana Ajbl.

Jevreji Pazara - sken. korica

Kreativnost i temeljan istraživački duh gospodin Mentović je pokazivao godinama unazad, i to kao scenarista serije dokumentarnih filmova (produkcija ne-profitne, umetničke grupe „Jorak“) o istoriji i kulturi Jevreja u Srbiji, uključujući i film o samom Jevrejskom istorijskom muzeju,

???????????????????????????????

ali je ovom knjigom njegov talenat još više došao do izražaja.

Knjiga spada u stručnu literaturu, s tim što u drugom delu sadrži i memorijalnu građu – lična sećanja ljudi iz Novog Pazara i okoline na  nekada prilično veliku i dobro organizovanu jevrejsku zajednicu koja je, skoro sasvim, uništena u Drugom svetskom ratu. Gospodin Mentović je jedini potomak jedne od najvećih i najpoznatijih jevrejskih porodica ove zajednice.

Promocija knjige održana je 18. septembra 2019, uveče u Galeriji Jevrejske opštine Beograd. Zainteresovanoj publici o knjizi su govorili Aleksandar Gaon, zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština, Vojislava Radovanović, direktorka Muzeja i recenzent, dr Milan Koljanin naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju i Mento Mentović, autor, dok je moderator razgovora i ujedno organizator ovog zanimljivog skupa bio Davor Salom.

ZA SAJT govornici i publika Promo 18.9.2019??????????????????????????????????????????????????????????????