Музеј објавио још једну одличну књигу!

У издању нашег Музеја, а захваљујући средствима Савеза јеврејских општина Србије, недавно је изашла из штампе књига „Јевреји Новог Пазара и околине“. Аутор ове сјајне књиге је пуковник у пензији и уважени члан јеврејске заједнице, господин Менто Ментовић, а ко-аутор је госпођа Мирјана Ајбл.

Jevreji Pazara - sken. korica

Креативност и темељан истраживачки дух господин Ментовић је показивао годинама уназад, и то као сценариста серије документарних филмова (продукција не-профитне, уметничке групе „Јорак“) о историји и култури Јевреја у Србији, укључујући и филм о самом Јеврејском историјском музеју,

???????????????????????????????

али је овом књигом његов таленат још више дошао до изражаја.

Књига спада у стручну литературу, с тим што у другом делу садржи и меморијалну грађу – лична сећања људи из Новог Пазара и околине на  некада прилично велику и добро организовану јеврејску заједницу која је, скоро сасвим, уништена у Другом светском рату. Господин Ментовић је једини потомак једне од највећих и најпознатијих јеврејских породица ове заједнице.

Промоција књиге одржана је 18. септембра 2019, увече у Галерији Јеврејске општине Београд. Заинтересованој публици о књизи су говорили Александар Гаон, заменик председника Савеза јеврејских општина, Војислава Радовановић, директорка Музеја и рецензент, др Милан Кољанин научни саветник Института за савремену историју и Менто Ментовић, аутор, док је модератор разговора и уједно организатор овог занимљивог скупа био Давор Салом.

ZA SAJT govornici i publika Promo 18.9.2019??????????????????????????????????????????????????????????????