Izložbe ne padaju s neba, neko ih pravi

U dnevnom listu POLITIKA 25. januara 2020. objavljen je članak SEĆANJE NA HOLOKAUST U SPOMEN – MUZEJU „21. OKTOBAR“. Članak je napisan korektno ali, na žalost, ne prema svima. Naime, članak obaveštava javnost o tome da je u Spomen – muzeju u Kragujevcu 24. januara 2020. obeležen međunarodni Dan sećanja na Holokaust, i da su u tom celodnevnom skupu učestvovale određene ustanove. U sledećem pasusu u članku se navode imenom i prezimenom učesnici – istraživači koji se bave temom Holokausta … I to je sve u redu. Ali onda, u nastavku, sledi rečenica: „…. a otvorena je i izložba JEVREJI SRBIJE – OFICIRI VOJSKE KRALJEVINE JUGOSLAVIJE“. I dalje ništa više. Pa, ako se već navode učesnici (i pojedinci i ustanove), zašto nije navedeno čija je to izložba!? Jer, tu izložbu nije priredio ni Spomen – muzej „21. oktobar“ iz Kragujevca, niti su je priredili navedeni učesnici, a stiče se takav utisak.

Ta izložba je gostujuća, priredio ju je Jevrejski istorijski muzej iz Beograda kao rezultat opsežnih istraživanja tokom 2015. godine u Vojnom arhivu; uz izložbu, Jevrejski istorijski muzej je objavio odličnu istoimenu monografiju sa kataloškim jedinicama i ilustracijama. Dakle, izložba Jevreji Srbije – oficiri Vojske Kraljevine Jugoslavije ima svog autora i čitavu ekipu veoma stručnih ljudi koji su radili na tom istraživačko – izložbeno – izdavačkom projektu. Muzej „21. oktobar“ ima nekoliko primeraka pomenute monografije u čijem impresumu sve piše.

Ne očekujemo da sve ovo bude navedeno u dotičnom članku, ali smo svakako očekivali da uz pominjanje izložbe bude naveden Jevrejski istorijski muzej, Beograd.

Vojislava Radovanović, upravnica Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu