Изложбе не падају с неба, неко их прави

У дневном листу ПОЛИТИКА 25. јануара 2020. објављен је чланак СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ У СПОМЕН – МУЗЕЈУ „21. ОКТОБАР“. Чланак је написан коректно али, на жалост, не према свима. Наиме, чланак обавештава јавност о томе да је у Спомен – музеју у Крагујевцу 24. јануара 2020. обележен међународни Дан сећања на Холокауст, и да су у том целодневном скупу учествовале одређене установе. У следећем пасусу у чланку се наводе именом и презименом учесници – истраживачи који се баве темом Холокауста … И то је све у реду. Али онда, у наставку, следи реченица: „…. а отворена је и изложба ЈЕВРЕЈИ СРБИЈЕ – ОФИЦИРИ ВОЈСКЕ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ“. И даље ништа више. Па, ако се већ наводе учесници (и појединци и установе), зашто није наведено чија је то изложба!? Јер, ту изложбу није приредио ни Спомен – музеј „21. октобар“ из Крагујевца, нити су је приредили наведени учесници, а стиче се такав утисак.

Та изложба је гостујућа, приредио ју је Јеврејски историјски музеј из Београда као резултат опсежних истраживања током 2015. године у Војном архиву; уз изложбу, Јеврејски историјски музеј је објавио одличну истоимену монографију са каталошким јединицама и илустрацијама. Дакле, изложба Јевреји Србије – официри Војске Краљевине Југославије има свог аутора и читаву екипу веома стручних људи који су радили на том истраживачко – изложбено – издавачком пројекту. Музеј „21. октобар“ има неколико примерака поменуте монографије у чијем импресуму све пише.

Не очекујемо да све ово буде наведено у дотичном чланку, али смо свакако очекивали да уз помињање изложбе буде наведен Јеврејски историјски музеј, Београд.

Војислава Радовановић, управница Јеврејског историјског музеја у Београду