Изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ гостује у Шапцу, па у Владимирцима

Пошто је изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ била успешно приређена у нашем Музеју и одлично посећена током све три недеље свога трајања (4 – 24. септембар 2014), уследио је још један леп догађај: на позив Међуопштинског историјског архива у Шапцу, изложба је постављена у сјајно уређеној изложбеној галерији Архива и, у присуству великог броја посетилаца и шабачке телевизије, свечано отворена 13. новембра у 19 сати.

Иницијатор овог више него лепог догађаја био је Стеван Маринковић, који је пре три године снимио одличан документарни филм „Јевреји у Шапцу“ чију је београдску премијеру организовао управо наш Музеј. Тада је успостављена колегијална и пријатељска веза, која је имала „озбиљне последице“… Нашу изложбу „Јевреји Србије у Првом светском рату“ Стеван Маринковић је препоручио директору Архива у Шапцу, историчару Радомиру Петровићу, који је показао да је предузимљив, енергичан човек отвореног срца.

Бројну публику поздравили су господин Радомир Петровић, директор Архива у Шапцу и Војислава Радовановић, управница нашег Музеја која је, уједно, и аутор изложбе. Изложбу је отворио шабачки политиколог и библиотекар, господин Милан Ћосић, одржавши интересантан и осећајан говор о свим нашим храбрим прецима у борби за слободу Србије у Великом рату.

Према садашњем плану, изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ ће остати у Шапцу 2 недеље. Уз изложбу пренете су и наша издања – монографија са каталогом под истим називом као и изложба, и репринт „Споменице погинулим и умрлим српским Јеврејима у Балканском и Светском рату, 1912 – 1918“ која је била штампана у Београду 1927.

Од 1. децембра 2014. године, наша изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“  гостовала је у галерији Библиотеке „Диша Атић“  у Владимирцима. На иницијативу господина Милана Ћосића који је, како је горе описано, отворио нашу изложбу у шабачком Архиву, као и ангажман љубазне директорке Библиотеке  у Владимирцима, госпође Јасмине Којичић,  изложба је директно преузета од Историјског архива у Шапцу и врло добро постављена у библиотечкој галерији. Ми, на жалост, нисмо били у могућности да дођемо на свечано отварање изложбе, али су нас наше драге колеге које су говориле на овој свечаности – Милан Ћосић, Радомир Петровић и Небојша Цвејић –   обавестиле да је то вече протекло сјајно, у присуству великог броја људи.

IMG_2689_resize

IMG_2696_resize IMG_2698_resize