Izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ gostuje u Šapcu, pa u Vladimircima

Pošto je izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ bila uspešno priređena u našem Muzeju i odlično posećena tokom sve tri nedelje svoga trajanja (4 – 24. septembar 2014), usledio je još jedan lep događaj: na poziv Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu, izložba je postavljena u sjajno uređenoj izložbenoj galeriji Arhiva i, u prisustvu velikog broja posetilaca i šabačke televizije, svečano otvorena 13. novembra u 19 sati.

Inicijator ovog više nego lepog događaja bio je Stevan Marinković, koji je pre tri godine snimio odličan dokumentarni film „Jevreji u Šapcu“ čiju je beogradsku premijeru organizovao upravo naš Muzej. Tada je uspostavljena kolegijalna i prijateljska veza, koja je imala „ozbiljne posledice“… Našu izložbu „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ Stevan Marinković je preporučio direktoru Arhiva u Šapcu, istoričaru Radomiru Petroviću, koji je pokazao da je preduzimljiv, energičan čovek otvorenog srca.

Brojnu publiku pozdravili su gospodin Radomir Petrović, direktor Arhiva u Šapcu i Vojislava Radovanović, upravnica našeg Muzeja koja je, ujedno, i autor izložbe. Izložbu je otvorio šabački politikolog i bibliotekar, gospodin Milan Ćosić, održavši interesantan i osećajan govor o svim našim hrabrim precima u borbi za slobodu Srbije u Velikom ratu.

Prema sadašnjem planu, izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ će ostati u Šapcu 2 nedelje. Uz izložbu prenete su i naša izdanja – monografija sa katalogom pod istim nazivom kao i izložba, i reprint „Spomenice poginulim i umrlim srpskim Jevrejima u Balkanskom i Svetskom ratu, 1912 – 1918“ koja je bila štampana u Beogradu 1927.

Od 1. decembra 2014. godine, naša izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“  gostovala je u galeriji Biblioteke „Diša Atić“  u Vladimircima. Na inicijativu gospodina Milana Ćosića koji je, kako je gore opisano, otvorio našu izložbu u šabačkom Arhivu, kao i angažman ljubazne direktorke Biblioteke  u Vladimircima, gospođe Jasmine Kojičić,  izložba je direktno preuzeta od Istorijskog arhiva u Šapcu i vrlo dobro postavljena u bibliotečkoj galeriji. Mi, na žalost, nismo bili u mogućnosti da dođemo na svečano otvaranje izložbe, ali su nas naše drage kolege koje su govorile na ovoj svečanosti – Milan Ćosić, Radomir Petrović i Nebojša Cvejić –   obavestile da je to veče proteklo sjajno, u prisustvu velikog broja ljudi.

IMG_2689_resize

IMG_2696_resize IMG_2698_resize