Izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ gostuje u Banji Koviljači

Kao što smo nagovestili u prethodno objavljenim vestima, naša izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ još se ne vraća kući. Iz Lazarevca otputovala je u Banju Koviljaču, pravo u MEMORIJALNU GALERIJU BITKE NA DRINI 1914.

Banja Koviljača pripada gradu Loznici i s razlogom je u nekim društvenim krugovima, prvih decenija HH veka, smatrana „kraljevskom“ banjom, i to ne samo zato što se u njoj rado odmarao kralj Srbije Petar I Karađorđević, već i zbog svojih lekovitih svojstava i prirodnih lepota. Kraljevska vremena su prošla, ali je Koviljača nekako uspela da zadrži stari sjaj. Da li je to zbog starih impozantnih zdanja, malih i neobično lepih i slikovitih vila, ili fantastično uređenog parka sa fontanama, nije ni važno. Važna je ta starinska lepota iz drugih vremena, koja se zadržala i održala. I onda je jednog dana, pre nepune dve godine, pukovnik mr Dragan Krsmanović, istoričar i nekadašnji načelnik Vojnog arhiva u Beogradu, inače rodom iz Loznice, odlučio da baš u Banji napravi muzej posvećen jednoj od najvećih bitaka koje je Srbija vodila u Velikom ratu 1914 -1918. Kada su se udružili izdržljivost vojnika i intelekt istoričara, a nije izostala pomoć prijatelja, pukovnik Krsmanović je otvorio MEMORIJALNU GALERIJU BITKE NA DRINI 1914. i to baš u jednoj od onih neobično lepih, malih vila.

KOVILJACA_JIM  jun 2015 038KOVILJACA_Galerija jun 2015 026

To je bilo mesto šestog gostovanja izložbe našeg Muzeja „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“. Izložba je izvanredno uklopljena u ambijent Memorijalne galerije, ne samo tematski, nego i po tipu eksponata. Naime, Galerija ima stalnu postavku koja se sastoji od dobro urađenih dokumentarnih fotografija u kombinaciji sa originalnim predmetima iz perioda Velikog rata. Već na samom ulazu u Galeriju posetilac ima snažnu impresiju jer prvo što vidi je originalni čuveni mitraljez „Maksim“ koji je, u ono vreme, bio pravi „hit“ u naoružanju. Na jednoj muškoj lutki je stara srpska vojnička uniforma, a na drugoj srpsko seljačko odelo jer – srpska vojska je upravo tako izgledala. Uz razne druge predmete stare  vojničke opreme i tematski odgovarajuće dokumente i snimke, ova relativno mala stalna postavka mnogo i glasno „govori“ kako o tragediji, tako i o slavi i pobedi Srbije …

Iz stalne postavke prelazi se u salu za povremene izložbe. Naša izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ toliko je tematski bila uklopljena u opšti imidž Memorijalne galerije, da je prosto delovala kao logičan nastavak postavke, a ne gostujuća izložba. U prisustvu velike grupe posetilaca, novinara i lokalne televizije, izložba je svečano otvorena 10. juna 2015. u 13 sati.

KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 018KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 011KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 007KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 015

O sâmoj izložbi koja pomoću foto-reprodukcija velikih formata urađenih u sepiji koja im daje autentičan izgled „starinske“ fotografije pokazuje i dočarava veliki patriotizam srpskih Jevreja, njihovu hrabrost i ljubav prema Srbiji, govorila je autorka izložbe i direktorka Jevrejskog istorijskog muzeja, Vojislava Radovanović. O ovoj izložbi kao jednom od načina da se borimo protiv sramotnih pokušaja revizije istorije, beskrupuloznih laži koje iznose kvazi istoričari nekih zapadnoevropskih i američkih država o tome kako je počeo Prvi svetski rat, govorio je domaćin, pukovnik mr Dragan Krsmanović, rukovodilac Memorijalne galerije. Izgleda da su oba govornika rekla mnogo stvari na pravi način, pošto se prolomio žestok aplauz svih prisutnih, a nije ih bilo malo.

Naš Muzej su, osim direktorke, predstavljali predsednica Muzejske komisije Jevrejskog istorijskog muzeja, Radmila Petrović, član Muzejske komisije Aleksandar Gaon, kustos Barbara Panić i muzejski arhivista Branka Džidić.

KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 001KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 005

Posle zvaničnog programa otvaranja izložbe, usledili su razgovori, koktel i obilazak predivne Koviljače.

KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 028Za SAJT mala  042

Interesantno je to da ovog puta ne znamo tačno koliko dugo će izložba gostovati u Memorijalnoj galeriji Bitke na Drini 1914. Dogovorili smo se za najmanje dve nedelje, ali ako ima mogućnosti, može i duže. Počinje leto i za sada smo obavešteni da sedma muzejska ustanova koja je zainteresovana za gostovanje naše izložbe, ne planira ništa pre rane jeseni. Dakle, pravimo predah u našem putovanju, a zatim „nastavak u sledećem broju“…