Изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ гостује у Бањи Ковиљачи

Као што смо наговестили у претходно објављеним вестима, наша изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ још се не враћа кући. Из Лазаревца отпутовала је у Бању Ковиљачу, право у МЕМОРИЈАЛНУ ГАЛЕРИЈУ БИТКЕ НА ДРИНИ 1914.

Бања Ковиљача припада граду Лозници и с разлогом је у неким друштвеним круговима, првих деценија ХХ века, сматрана „краљевском“ бањом, и то не само зато што се у њој радо одмарао краљ Србије Петар I Карађорђевић, већ и због својих лековитих својстава и природних лепота. Краљевска времена су прошла, али је Ковиљача некако успела да задржи стари сјај. Да ли је то због старих импозантних здања, малих и необично лепих и сликовитих вила, или фантастично уређеног парка са фонтанама, није ни важно. Важна је та старинска лепота из других времена, која се задржала и одржала. И онда је једног дана, пре непуне две године, пуковник мр Драган Крсмановић, историчар и некадашњи начелник Војног архива у Београду, иначе родом из Лознице, одлучио да баш у Бањи направи музеј посвећен једној од највећих битака које је Србија водила у Великом рату 1914 -1918. Када су се удружили издржљивост војника и интелект историчара, а није изостала помоћ пријатеља, пуковник Крсмановић је отворио МЕМОРИЈАЛНУ ГАЛЕРИЈУ БИТКЕ НА ДРИНИ 1914. и то баш у једној од оних необично лепих, малих вила.

KOVILJACA_JIM  jun 2015 038KOVILJACA_Galerija jun 2015 026

То је било место шестог гостовања изложбе нашег Музеја „Јевреји Србије у Првом светском рату“. Изложба је изванредно уклопљена у амбијент Меморијалне галерије, не само тематски, него и по типу експоната. Наиме, Галерија има сталну поставку која се састоји од добро урађених документарних фотографија у комбинацији са оригиналним предметима из периода Великог рата. Већ на самом улазу у Галерију посетилац има снажну импресију јер прво што види је оригинални чувени митраљез „Максим“ који је, у оно време, био прави „хит“ у наоружању. На једној мушкој лутки је стара српска војничка униформа, а на другој српско сељачко одело јер – српска војска је управо тако изгледала. Уз разне друге предмете старе  војничке опреме и тематски одговарајуће документе и снимке, ова релативно мала стална поставка много и гласно „говори“ како о трагедији, тако и о слави и победи Србије …

Из сталне поставке прелази се у салу за повремене изложбе. Наша изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ толико је тематски била уклопљена у општи имиџ Меморијалне галерије, да је просто деловала као логичан наставак поставке, а не гостујућа изложба. У присуству велике групе посетилаца, новинара и локалне телевизије, изложба је свечано отворена 10. јуна 2015. у 13 сати.

KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 018KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 011KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 007KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 015

О сâмој изложби која помоћу фото-репродукција великих формата урађених у сепији која им даје аутентичан изглед „старинске“ фотографије показује и дочарава велики патриотизам српских Јевреја, њихову храброст и љубав према Србији, говорила је ауторка изложбе и директорка Јеврејског историјског музеја, Војислава Радовановић. О овој изложби као једном од начина да се боримо против срамотних покушаја ревизије историје, бескрупулозних лажи које износе квази историчари неких западноевропских и америчких држава о томе како је почео Први светски рат, говорио је домаћин, пуковник мр Драган Крсмановић, руководилац Меморијалне галерије. Изгледа да су оба говорника рекла много ствари на прави начин, пошто се проломио жесток аплауз свих присутних, а није их било мало.

Наш Музеј су, осим директорке, представљали председница Музејске комисије Јеврејског историјског музеја, Радмила Петровић, члан Музејске комисије Александар Гаон, кустос Барбара Панић и музејски архивиста Бранка Џидић.

KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 001KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 005

После званичног програма отварања изложбе, уследили су разговори, коктел и обилазак предивне Ковиљаче.

KOVILJACA_JIM gostovanje jun 2015 028Za SAJT mala  042

Интересантно је то да овог пута не знамо тачно колико дуго ће изложба гостовати у Меморијалној галерији Битке на Дрини 1914. Договорили смо се за најмање две недеље, али ако има могућности, може и дуже. Почиње лето и за сада смо обавештени да седма музејска установа која је заинтересована за гостовање наше изложбе, не планира ништа пре ране јесени. Дакле, правимо предах у нашем путовању, а затим „наставак у следећем броју“…