Izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ u Lazarevcu

Posle gostovanja naše izložbe „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ u Kulturnom centru u Lajkovcu maja meseca 2015, o čemu smo obavestili drage posetioce našeg sajta, usledilo je novo, peto po redu gostovanje i to – u gradu Lazarevcu.

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu, odnosno gospođa direktor Jasmina Ivanković, izvršila je sve potrebne pripreme i preuzela izložbu od Kulturnog centra u Lajkovcu. Interesovanje direktorke Ivanković i njenih kolega za našu izložbu veoma nas je obradovalo. Brzo i lako smo se dogovorili, i naši „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ su se jednostavno „preselili“ u galeriju izvanredno lepe zgrade Biblioteke u centru Lazarevca. Pored izložbe, dogovorili smo se da ovog puta priredimo unekoliko složeniji program, odnosno da organizujemo i jedno popularno predavanje na temu istorije i kulture Jevreja Srbije i njihovog učešća u Balkanskim i Velikom ratu, koje je pripremio prijatelj našeg Muzeja i član Jevrejske opštine Beograd, filolog i turistički vodič Davor Salom.

Izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ svečano je otvorena 27. maja 2015. u 13:30 sati. Na otvaranju su govorile direktorka lazarevačke Biblioteke  Jasmina Ivanković i direktorka našeg Jevrejskog istorijskog muzeja Vojislava Radovanović, autorka izložbe. Zanimljivo je napomenuti to da je otvaranje izložbe bilo tako podešeno da su apsolutnu većinu posetilaca činili učenici lazarevačke Gimnazije, Srednje tehničke i Srednje ekonomske škole, sa svojim profesorima.  Ovi mladi ljudi su pomno pratili objašnjenja autorke izložbe o tome kakav je izložbeni sadržaj pred njima i sa kakvim ciljem je urađena ova izložba.

P1260131_resizeJIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 002 JIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 001P1260132_resizeJIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 009 JIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 004

Posle samog otvaranja i određenog vremena provedenog u izložbenom prostoru, u posebnoj sali Biblioteke Davor Salom je održao sveobuhvatno predavanje sa video – prezentacijom.

P1260166_resizeP1260173_resize

Opisani program bio je veoma dobro medijski praćen. Bili su novinari lokalne televizije i Radio Lazarevca.

Pored autorke izložbe i predavača, naš Muzej predstavljali su Aleksandar Gaon, član Muzejske komisije, i Barbara Panić, istoričar umetnosti – kustos i Branka Džidić, arhivista našeg Muzeja.

JIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 013

Pošto je prošlo nekoliko dana od otvaranja izložbe, koleginica Jasmina Ivanković je poslala lepe vesti: u Lazarevcu vlada veliko interesovanje za izložbu, i galerija njene lepe Biblioteke svakodnevno ima veliki broj posetilaca.  Pun pogodak za sve nas!

Izložba je gostovala u Lazarevcu do 8. juna, ali se nije vratila u naš Muzej! U međuvremenu se javila Memorijalna galerija BITKE NA DRINI 1914. iz Banje Koviljače sa ponudom da preuzme izložbu…

Putujemo.