Изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ у Лазаревцу

После гостовања наше изложбе „Јевреји Србије у Првом светском рату“ у Културном центру у Лајковцу маја месеца 2015, о чему смо обавестили драге посетиоце нашег сајта, уследило је ново, пето по реду гостовање и то – у граду Лазаревцу.

Библиотека „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу, односно госпођа директор Јасмина Иванковић, извршила је све потребне припреме и преузела изложбу од Културног центра у Лајковцу. Интересовање директорке Иванковић и њених колега за нашу изложбу веома нас је обрадовало. Брзо и лако смо се договорили, и наши „Јевреји Србије у Првом светском рату“ су се једноставно „преселили“ у галерију изванредно лепе зграде Библиотеке у центру Лазаревца. Поред изложбе, договорили смо се да овог пута приредимо унеколико сложенији програм, односно да организујемо и једно популарно предавање на тему историје и културе Јевреја Србије и њиховог учешћа у Балканским и Великом рату, које је припремио пријатељ нашег Музеја и члан Јеврејске општине Београд, филолог и туристички водич Давор Салом.

Изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ свечано је отворена 27. маја 2015. у 13:30 сати. На отварању су говориле директорка лазаревачке Библиотеке  Јасмина Иванковић и директорка нашег Јеврејског историјског музеја Војислава Радовановић, ауторка изложбе. Занимљиво је напоменути то да је отварање изложбе било тако подешено да су апсолутну већину посетилаца чинили ученици лазаревачке Гимназије, Средње техничке и Средње економске школе, са својим професорима.  Ови млади људи су помно пратили објашњења ауторке изложбе о томе какав је изложбени садржај пред њима и са каквим циљем је урађена ова изложба.

P1260131_resizeJIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 002 JIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 001P1260132_resizeJIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 009 JIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 004

После самог отварања и одређеног времена проведеног у изложбеном простору, у посебној сали Библиотеке Давор Салом је одржао свеобухватно предавање са видео – презентацијом.

P1260166_resizeP1260173_resize

Описани програм био је веома добро медијски праћен. Били су новинари локалне телевизије и Радио Лазаревца.

Поред ауторке изложбе и предавача, наш Музеј представљали су Александар Гаон, члан Музејске комисије, и Барбара Панић, историчар уметности – кустос и Бранка Џидић, архивиста нашег Музеја.

JIM izlozba_LAZAREVAC 27 maj 2015 013

Пошто је прошло неколико дана од отварања изложбе, колегиница Јасмина Иванковић је послала лепе вести: у Лазаревцу влада велико интересовање за изложбу, и галерија њене лепе Библиотеке свакодневно има велики број посетилаца.  Пун погодак за све нас!

Изложба је гостовала у Лазаревцу до 8. јуна, али се није вратила у наш Музеј! У међувремену се јавила Меморијална галерија БИТКЕ НА ДРИНИ 1914. из Бање Ковиљаче са понудом да преузме изложбу…

Путујемо.