ИЗЛОЖБА ЈЕВРЕЈИ СРБИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ ГОСТОВАЛА У ВАЉЕВУ И МИОНИЦИ

На задовољство Јеврејског историјског музеја интересовање за изложбу „Јевреји Србије у Првом светском рату“ не јењава ни након више од годину дана од отварања, што потврђују гостовања током новембра и децембра.
Осмо гостовање изложбе обележено је свечаним отварањем 9. новембра у Центру за културу Ваљево. Присутнима се прво обратио Милош Смиљанић, директор ЦК Ваљево, а затим Војислава Радовановић, аутор изложбе и управница Јеврејског историјског музеја, која је публику упознала са садржином изложене фото – документације. Програм је настављен са два изузетно интересантана предавања. Прво, на тему Ваљевске болинице за време Великог рата, одржао је историчар Небојша Дамјановића, док је Давор Салом, сарадник Музеја и члан Јеврејске општине Београд, уз мултимедијалну презентацију под називом „Срби мојсијеве вере за слободу Србије“, говорио о учешћу Јевреја у Првом светском рату. Поред великог броја радозналих Ваљеваца, отварању је присуствовала и регионална телевизија, која је оком камере забележила целокупну манифестацију. Изложба је трајала до 16. новембра.

JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 002JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 003JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 021JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 026JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 030JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 035JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 036
Домаћин деветог гостовања, 1. децембра, био је Центар за културу у Мионици. По већ утврђеном редоследу најпре је отворена изложба похвалним говором Мирослава Трифуновића, уметничног директора мионичког Центра за културу, и обраћањем ауторке Војиславе Радовановић. Након тога су одржана предавања Небојше Дамјановића и Давора Салома, који су се овог пута фокусирали, не само на храбро учешће јеврејских бораца у борбама за ослобођење Србије, већ и на значај српских војника, а пре свега Живојина Мишића, најзнаменитијег војсковође Првог светског рата. Одзив публике, иако је вече било прохладно и магловито, био је изнад свих очекивања. Гости из Београда нису понели само предивне утиске, већ и луксузну фото-монографију „Мионица – Завичај војводе Мишића“, коју је, за библиотеку Јеврејског историјског музеја, поклонио Зоран Миливојевић, директор мионичког Центра за културу.

Mionica KC 1 001Mionica KC 1 002Mionica KC 1 003Mionica KC 1 004Mionica KC 1 005Mionica KC 1 009