IZLOŽBA JEVREJI SRBIJE U PRVOM SVETSKOM RATU GOSTOVALA U VALJEVU I MIONICI

Na zadovoljstvo Jevrejskog istorijskog muzeja interesovanje za izložbu „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ ne jenjava ni nakon više od godinu dana od otvaranja, što potvrđuju gostovanja tokom novembra i decembra.
Osmo gostovanje izložbe obeleženo je svečanim otvaranjem 9. novembra u Centru za kulturu Valjevo. Prisutnima se prvo obratio Miloš Smiljanić, direktor CK Valjevo, a zatim Vojislava Radovanović, autor izložbe i upravnica Jevrejskog istorijskog muzeja, koja je publiku upoznala sa sadržinom izložene foto – dokumentacije. Program je nastavljen sa dva izuzetno interesantana predavanja. Prvo, na temu Valjevske bolinice za vreme Velikog rata, održao je istoričar Nebojša Damjanovića, dok je Davor Salom, saradnik Muzeja i član Jevrejske opštine Beograd, uz multimedijalnu prezentaciju pod nazivom „Srbi mojsijeve vere za slobodu Srbije“, govorio o učešću Jevreja u Prvom svetskom ratu. Pored velikog broja radoznalih Valjevaca, otvaranju je prisustvovala i regionalna televizija, koja je okom kamere zabeležila celokupnu manifestaciju. Izložba je trajala do 16. novembra.

JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 002JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 003JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 021JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 026JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 030JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 035JIM izlozba_VALJEVO_9 XI 2015 036
Domaćin devetog gostovanja, 1. decembra, bio je Centar za kulturu u Mionici. Po već utvrđenom redosledu najpre je otvorena izložba pohvalnim govorom Miroslava Trifunovića, umetničnog direktora mioničkog Centra za kulturu, i obraćanjem autorke Vojislave Radovanović. Nakon toga su održana predavanja Nebojše Damjanovića i Davora Saloma, koji su se ovog puta fokusirali, ne samo na hrabro učešće jevrejskih boraca u borbama za oslobođenje Srbije, već i na značaj srpskih vojnika, a pre svega Živojina Mišića, najznamenitijeg vojskovođe Prvog svetskog rata. Odziv publike, iako je veče bilo prohladno i maglovito, bio je iznad svih očekivanja. Gosti iz Beograda nisu poneli samo predivne utiske, već i luksuznu foto-monografiju „Mionica – Zavičaj vojvode Mišića“, koju je, za biblioteku Jevrejskog istorijskog muzeja, poklonio Zoran Milivojević, direktor mioničkog Centra za kulturu.

Mionica KC 1 001Mionica KC 1 002Mionica KC 1 003Mionica KC 1 004Mionica KC 1 005Mionica KC 1 009