Izložba -Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu – opet na gostovanju

Obeležavajući stogodišnjicu od Prvog svetskog rata nazvanog još Veliki rat (kada je čovečanstvo naivno verovalo da se takav užas neće i ne može ponoviti), naš Muzej od nedavno ponovo gostuje sa svojom odličnom foto-dokumentarnom  izložbom „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“, ovog puta u lepom gradu još lepše zapadne Srbije, Užicu. Gostovanje izložbe organizovao je Narodni muzej Užica na inicijativu i uz svesrdnu pomoć našeg dragog kolege, prijatelja i saradnika, vojnog istoričara, pukovnika Dragana Krsmanovića,

DSCN2343

koji je učestvovao i u samom svečanom otvaranju izložbe 24. aprila, u posebnom galerijsko-muzejskom zdanju užičkog Narodnog  muzeja, poznatog kao „Jokanovića kuća“, u starom gradskom jezgru.

???????????????????????????????

U prisustvu velikog broja posetilaca među kojima je, zanimljivo, dominirala srednjoškolska omladina, kao i lokalnih novinskih i televizijskih medija, na svečanom otvaranju su osim pukovnika Krsmanovića govorile i direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović, muzejska savetnica Stanojka Cana Milivojević i direktorka našeg Muzeja, Vojislava Radovanović koja je, ujedno i autor ove izložbe.

20180424_131947

Osim Vojislave, naš Muzej su predstavljali i predsednica Muzejske komisije Rada Petrović, kustos Barbara Panić i zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, Aleksandar Gaon.

???????????????????????????????

Može se reći da je Jevrejski istorijski muzej sa izložbom „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ počev od septembra 2014, kada je bilo prvo otvaranje u samom Muzeju u Beogradu, pa do danas, imao pravu, vrlo uspešnu „turneju“ po većim i manjim gradovima zapadne Srbije (vidi vesti iz prethodnih godina na sajtu). Veliko interesovanje drugih srpskih muzeja i, uopšte, građanstva za našu izložbu, pokazuje i to da smo morali („morali“ sa zadovoljstvom!!) da štampamo i treće izdanje monografije, odnosno izložbenog kataloga.