jevrejski-istorijski-muzej-beograd-cir-main-menu-logo

Izložba u doba korone

Savez jevrejskih opština Srbije, u čijem sastavu je naš Muzej, preselio se (zapravo vratio) u svoju zgradu u ulici Kneginje Ljubice 14. To je lepa, impozantna zgrada podignuta pre Drugog svetskog rata. Ipak, nešto je nedostajalo … Muzejski „pečat“ – predmeti koji govore u čiju i kakvu se kuću ulazi! Ideja je potekla od predsednika Saveza, Roberta Sabadoša, a mi iz Muzeja smo sa zadovoljstvom i uz njegovu podršku, napravili neku vrstu produžetka stalne izložbene postavke našeg Muzeja koji je, iz tehničkih razloga, ostao gde je i bio, u Kralja Petra 71A (zgrada Jevrejske opštine Beograd). Sve se odvijalo tokom juna meseca 2020…

Ne samo da smo radili svoj posao koji volimo, a koji nam je u poslednjih par meseci otežan zbog opake pandemije, nego smo tih nekoliko dana postavljanja izložbe u Savezovoj zgradi, zaboravili na to. Mnogo su nam pomogli naši prijatelji, Raka Levi i Bojan Zorić, i hvala im!

Na kraju smo „svečano otvorili“ izložbu – Robert nam je priredio slavlje u krugu našeg kolektiva.

I tako … Neki su doživljavali „ljubav u doba kolere“, a neki pravili izložbu u doba korone. I jedno i drugo, na neki način, spasava.