Izložba našeg JIM-a u Muzeju Osečine

Već je bilo reči o tome da je izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ koju je priredila direktorka Jevrejskog istorijskog muzeja Vojislava Radovanović, sa uspehom bila postavljena prvo u sâmom Muzeju septembra meseca 2014, a zatim je u novembru i decembru gostovala u Istorijskom arhivu u Šapcu, i biblioteci „Diša Atić“ u Vladimircima. Međutim, sto godina je prošlo od Prvog svetskog rata …

Od 2014. do 2018. svaka godina predstavlja stogodišnjicu slavnih bitaka za slobodu Srbije i strahovitih žrtava  stanovništva Srbije. Zato, krajem januara 2015. usledio je novi poziv našem Muzeju da sa svojom izložbom gostuje u Muzeju Osečine, koji je u sastavu Narodnog muzeja u Valjevu.

Mali grad Osečina smešten je u izuzetno lepoj oblasti zapadne Srbije pod nazivom Valjevska Podgorina. Kontakt sa našim Muzejom uspostavio je rukovodilac Muzeja Osečine, Svetozar Gačić, profesor istorije i muzejski kustos, koji je u ostvarivanju svoga plana za malo pretekao Kulturni centar „Hadži Ruvim“ iz Lajkovca. Naime, direktorka Kulturnog centra Lajkovac, gospođa Suzana Janković, pozvala je naš Muzej desetak dana kasnije …

Veoma zadovoljni i počastvovani interesovanjem ovih dveju ustanova, predložili smo da svi zajedno sarađujemo, tj. da izložbu  prvo preuzme Muzej Osečine od našeg Muzeja, a da Kulturni centar  iz Lajkovca preuzme izložbu od Muzeja Osečine. Imajući u vidu to da se muzealci, i njima slični, najčešće dobro razumeju, kao i to da su muzealci iz relativno malih ustanova veoma efikasni – jer nemaju ni vremena ni sredstava da budu drugačiji – dogovor je postignut.

Izložba „Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu“ svečano je otvorena 6. aprila 2015. u 13 sati, u prisustvu brojnih posetilaca među kojima je bilo mnogo dece i omladine, tako da je određen broj ljudi stajao napolju, u dvorištu zgrade Muzeja Osečine. Na otvaranje izložbe došli su predstavnici Jevrejskog istorijskog muzeja, odnosno Saveza jevrejskih opština Srbije – gospođa Radmila Petrović, predsednik Muzejske komisije našeg Muzeja, gospođe koje su stručna lica našeg Muzeja – Barbara Panić, kustos i Branka Džidić, arhivista, gospodin Aleksandar Gaon, član Muzejske komisije i prijatelj Muzeja, i gospodin Miroslav Grinvald, poslovni sekretar Saveza.  Na otvaranju govorila je autorka izložbe Vojislava Radovanović, koja je napravila kratak osvrt na ovu izložbu dokumentarne fotografije o srpskim Jevrejima, njihovom iskrenom patriotizmu i učešću u Velikom ratu, i zahvalila se kako posetiocima na pažnji, tako i Svetozaru Gačiću i njegovom Muzeju Osečine na gostoprimstvu i dobroj organizaciji. Izložbu je otvorio naš domaćin, Svetozar Gačić, uz srdačan i kratak govor o našoj saradnji.

Izložba će gostovati u Muzeju Osečine do kraja aprila meseca, a zatim se gostovanje nastavlja …

JIM izlozba u MUZEJU OSECINE 6 IV 2015 009

JIM izlozba u MUZEJU OSECINE 6 IV 2015 011

JIM izlozba u MUZEJU OSECINE 6 IV 2015 019

JIM izlozba u MUZEJU OSECINE 6 IV 2015 017