Изложба нашег ЈИМ-а у Музеју Осечине

Већ је било речи о томе да је изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ коју је приредила директорка Јеврејског историјског музеја Војислава Радовановић, са успехом била постављена прво у сâмом Музеју септембра месеца 2014, а затим је у новембру и децембру гостовала у Историјском архиву у Шапцу, и библиотеци „Диша Атић“ у Владимирцима. Међутим, сто година је прошло од Првог светског рата …

Од 2014. до 2018. свака година представља стогодишњицу славних битака за слободу Србије и страховитих жртава  становништва Србије. Зато, крајем јануара 2015. уследио је нови позив нашем Музеју да са својом изложбом гостује у Музеју Осечине, који је у саставу Народног музеја у Ваљеву.

Мали град Осечина смештен је у изузетно лепој области западне Србије под називом Ваљевска Подгорина. Контакт са нашим Музејом успоставио је руководилац Музеја Осечине, Светозар Гачић, професор историје и музејски кустос, који је у остваривању свога плана за мало претекао Културни центар „Хаџи Рувим“ из Лајковца. Наиме, директорка Културног центра Лајковац, госпођа Сузана Јанковић, позвала је наш Музеј десетак дана касније …

Веома задовољни и почаствовани интересовањем ових двеју установа, предложили смо да сви заједно сарађујемо, тј. да изложбу  прво преузме Музеј Осечине од нашег Музеја, а да Културни центар  из Лајковца преузме изложбу од Музеја Осечине. Имајући у виду то да се музеалци, и њима слични, најчешће добро разумеју, као и то да су музеалци из релативно малих установа веома ефикасни – јер немају ни времена ни средстава да буду другачији – договор је постигнут.

Изложба „Јевреји Србије у Првом светском рату“ свечано је отворена 6. априла 2015. у 13 сати, у присуству бројних посетилаца међу којима је било много деце и омладине, тако да је одређен број људи стајао напољу, у дворишту зграде Музеја Осечине. На отварање изложбе дошли су представници Јеврејског историјског музеја, односно Савеза јеврејских општина Србије – госпођа Радмила Петровић, председник Музејске комисије нашег Музеја, госпође које су стручна лица нашег Музеја – Барбара Панић, кустос и Бранка Џидић, архивиста, господин Александар Гаон, члан Музејске комисије и пријатељ Музеја, и господин Мирослав Гринвалд, пословни секретар Савеза.  На отварању говорила је ауторка изложбе Војислава Радовановић, која је направила кратак осврт на ову изложбу документарне фотографије о српским Јеврејима, њиховом искреном патриотизму и учешћу у Великом рату, и захвалила се како посетиоцима на пажњи, тако и Светозару Гачићу и његовом Музеју Осечине на гостопримству и доброј организацији. Изложбу је отворио наш домаћин, Светозар Гачић, уз срдачан и кратак говор о нашој сарадњи.

Изложба ће гостовати у Музеју Осечине до краја априла месеца, а затим се гостовање наставља …

JIM izlozba u MUZEJU OSECINE 6 IV 2015 009

JIM izlozba u MUZEJU OSECINE 6 IV 2015 011

JIM izlozba u MUZEJU OSECINE 6 IV 2015 019

JIM izlozba u MUZEJU OSECINE 6 IV 2015 017