Изложба АКВА САГРАДА- СВЕТИЊА ВОДЕ

У сарадњи Института Сервантес у Београду и нашег Јеврејског историјског музеја, 2. октобра 2019. у 19 сати у Галерији Сервантес, отворена је  изложба АКВА САГРАДА – СВЕТИЊА ВОДЕ. Ова занимљива изложбена поставка  у ствари је део комплексног мултимедијалног пројекта чији аутор је српска и канадска уметница јеврејског порекла, Габријела Николић.

??????????????????????????????????????????????????????????????

У присуству великог броја посетилаца,

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

на свечаном отварању су говориле Ивана Јовановић Арсић, шеф одсека за организацију културних манифестација Института Сервантес, госпођа културни аташе Амбасаде Шпаније, аутор Габријела Николић и Војислава Радовановић, директор нашег Музеја, која је и отворила изложбу.

???????????????????????????????

Уз изложбу штампан је богато илустрован каталог на српском, енглеском и шпанском језику, са додатним преводом на ладино језик  (језик шпанских Јевреја – Сефарда), у којем се описује значење микви – јеврејског ритуалног купатила, односно самог обреда који заузима важно место у јеврејској традицији.  Каталог  садржи стручне текстове Барбаре Панић, кустоса нашег Музеја, и проф. др Елиезера Папа из Израела, есеј проф. др Николе Шуице о симболици и уметничком приступу Габријеле Николић једној, заправо, етнолошкој теми, и текст саме уметнице о личним мотивима за остварење оваквог пројекта. Штампање каталога омогућио је Савез јеврејских општина Србије.