Izložba AKVA SAGRADA- SVETINJA VODE

U saradnji Instituta Servantes u Beogradu i našeg Jevrejskog istorijskog muzeja, 2. oktobra 2019. u 19 sati u Galeriji Servantes, otvorena je  izložba AKVA SAGRADA – SVETINJA VODE. Ova zanimljiva izložbena postavka  u stvari je deo kompleksnog multimedijalnog projekta čiji autor je srpska i kanadska umetnica jevrejskog porekla, Gabrijela Nikolić.

??????????????????????????????????????????????????????????????

U prisustvu velikog broja posetilaca,

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

na svečanom otvaranju su govorile Ivana Jovanović Arsić, šef odseka za organizaciju kulturnih manifestacija Instituta Servantes, gospođa kulturni ataše Ambasade Španije, autor Gabrijela Nikolić i Vojislava Radovanović, direktor našeg Muzeja, koja je i otvorila izložbu.

???????????????????????????????

Uz izložbu štampan je bogato ilustrovan katalog na srpskom, engleskom i španskom jeziku, sa dodatnim prevodom na ladino jezik  (jezik španskih Jevreja – Sefarda), u kojem se opisuje značenje mikvi – jevrejskog ritualnog kupatila, odnosno samog obreda koji zauzima važno mesto u jevrejskoj tradiciji.  Katalog  sadrži stručne tekstove Barbare Panić, kustosa našeg Muzeja, i prof. dr Eliezera Papa iz Izraela, esej prof. dr Nikole Šuice o simbolici i umetničkom pristupu Gabrijele Nikolić jednoj, zapravo, etnološkoj temi, i tekst same umetnice o ličnim motivima za ostvarenje ovakvog projekta. Štampanje kataloga omogućio je Savez jevrejskih opština Srbije.