Два одлична предавања у организацији нашег Музеја

У оквиру манифестације Дани европске баштине коју већ годинама организује Скупштина града Београда, Јеврејски историјски музеј је у септембру 2014. организовао два стручна, веома интересантна предавања.

Прво предавање „Положај и улога жена у јеврејској заједници бивше Југославије у периоду од 19. до 21. века“ одржала је 22. септембра госпођа Марија Салом. Друго предавање под називом “Језик, писмо и књижевност Јевреја Србије“ уследило је 29. септембра, а одржали су га др Ивана Вучина – Симовић и Давор Салом.

Оба предавања су била праћена добро припремљеним и богатим видео-презентацијама, а Музеј се постарао да техничка подршка буде одговарајућа целом овом амбициозно, темељно и озбиљно конципираном програму. Такође, оба предавања су приређена у мањој свечаној сали Јеврејске општине Београд на другом спрату, у 18 часова. Иако је наш Музеј последњих годину и више дана увео раније термине за предавања, промоције књига и отварања својих изложби (13 сати) јер је констатован бољи одзив публике, нарочито колега из других музеја, архива, института и завода, али и београдских средњих школа са којима је Музеј у контакту, ова два предавања су била заказана за предвечерње термине на захтев Јеврејске општине Београд, која је власник простора у којем су предавања одржана. Осврћемо се на ту чињеницу из простог разлога што су наведени предавачи уложили огроман труд у припрему својих предавања, потпуно волонтерски, али је одлично предавање Марије Салом било, на нашу велику жалост, слабо посећено. Предавање др Иване Вучине – Симовић и Давора Салома је било боље посећено, али опет не онако и онолико колико је Музеј очекивао… И навикао.

Сразмерно својој величини и условима рада, слободно се може рећи да Јеврејски историјски музеј привлачи пажњу бројних посетилаца, колега и пријатеља који редовно прате све његове јавне активности. Музеј је сасвим способан да сâм процени када и како би требало нешто организовати, да би његовим како корисним, тако и занимљивим активностима присуствовало што више људи.

20140922_19320220140922_182043

 

20140929_18160320140929_180617