Dva odlična predavanja u organizaciji našeg Muzeja

U okviru manifestacije Dani evropske baštine koju već godinama organizuje Skupština grada Beograda, Jevrejski istorijski muzej je u septembru 2014. organizovao dva stručna, veoma interesantna predavanja.

Prvo predavanje „Položaj i uloga žena u jevrejskoj zajednici bivše Jugoslavije u periodu od 19. do 21. veka“ održala je 22. septembra gospođa Marija Salom. Drugo predavanje pod nazivom “Jezik, pismo i književnost Jevreja Srbije“ usledilo je 29. septembra, a održali su ga dr Ivana Vučina – Simović i Davor Salom.

Oba predavanja su bila praćena dobro pripremljenim i bogatim video-prezentacijama, a Muzej se postarao da tehnička podrška bude odgovarajuća celom ovom ambiciozno, temeljno i ozbiljno koncipiranom programu. Takođe, oba predavanja su priređena u manjoj svečanoj sali Jevrejske opštine Beograd na drugom spratu, u 18 časova. Iako je naš Muzej poslednjih godinu i više dana uveo ranije termine za predavanja, promocije knjiga i otvaranja svojih izložbi (13 sati) jer je konstatovan bolji odziv publike, naročito kolega iz drugih muzeja, arhiva, instituta i zavoda, ali i beogradskih srednjih škola sa kojima je Muzej u kontaktu, ova dva predavanja su bila zakazana za predvečernje termine na zahtev Jevrejske opštine Beograd, koja je vlasnik prostora u kojem su predavanja održana. Osvrćemo se na tu činjenicu iz prostog razloga što su navedeni predavači uložili ogroman trud u pripremu svojih predavanja, potpuno volonterski, ali je odlično predavanje Marije Salom bilo, na našu veliku žalost, slabo posećeno. Predavanje dr Ivane Vučine – Simović i Davora Saloma je bilo bolje posećeno, ali opet ne onako i onoliko koliko je Muzej očekivao… I navikao.

Srazmerno svojoj veličini i uslovima rada, slobodno se može reći da Jevrejski istorijski muzej privlači pažnju brojnih posetilaca, kolega i prijatelja koji redovno prate sve njegove javne aktivnosti. Muzej je sasvim sposoban da sâm proceni kada i kako bi trebalo nešto organizovati, da bi njegovim kako korisnim, tako i zanimljivim aktivnostima prisustvovalo što više ljudi.

20140922_19320220140922_182043

 

20140929_18160320140929_180617