Година јубилеја – 25 година дипломатских односа Србије и Израела

У хотелу Енвој (Envoy) у Београду, у организацији Амбасаде Израела, 14. децембра 2017. одржана је Конференција посвећена обнови дипломатских односа између Републике Србије и Израела пре 25 година.

Jubilej Srbija - Izrael 25 god 001

После поздравних говора израелске амбасадорке у Београду, Алоне Фишер Кам и првог потпредседника Владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића, уследили су веома интересантни панели на којима су учествовали бивши амбасадори Србије у Израелу, Кринка Видаковић Петров и Мирко Стефановић, спољнополитички коментатор и дописник из Израела Боривој Ердељан, други наши угледни научници као што су историчари Милан Кољанин и Милан Ристовић, историчар уметности Јелена Ердељан,

???????????????????????????????

и специјално за ову прилику унука чувеног српског патриоте и јеврејског ционисте Давида Албале, Роузи Стивенсон – Гуднајт из САД.

Konf_David Albala foto mont 001Spomenik Davidu Albali

Два израелска научника са Хебрејског универзитета у Јерусалиму, Арије Наор и Гади Тауб (Катедре за политичке науке, комуникацију и дипломатију), одржали су предавања о веома комплексним политичким приликама и историјским догађајима који су утицали на општу унутрашњу и спољну ситуацију и позицију Израела (Палестине до 1948.) у последњих 100 година, са посебним освртима на односе између Србије и Израела кроз тај релативно дуг, а често и апсолутно тежак период за обе земље.

Konf_tekst srpski 001

Конференцији су присуствовале Војислава Радовановић, директор, и Барбара Панић, кустос Јеврејског историјског музеја.