Godina jubileja – 25 godina diplomatskih odnosa Srbije i Izraela

U hotelu Envoj (Envoy) u Beogradu, u organizaciji Ambasade Izraela, 14. decembra 2017. održana je Konferencija posvećena obnovi diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Izraela pre 25 godina.

Jubilej Srbija - Izrael 25 god 001

Posle pozdravnih govora izraelske ambasadorke u Beogradu, Alone Fišer Kam i prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, usledili su veoma interesantni paneli na kojima su učestvovali bivši ambasadori Srbije u Izraelu, Krinka Vidaković Petrov i Mirko Stefanović, spoljnopolitički komentator i dopisnik iz Izraela Borivoj Erdeljan, drugi naši ugledni naučnici kao što su istoričari Milan Koljanin i Milan Ristović, istoričar umetnosti Jelena Erdeljan,

???????????????????????????????

i specijalno za ovu priliku unuka čuvenog srpskog patriote i jevrejskog cioniste Davida Albale, Rouzi Stivenson – Gudnajt iz SAD.

Konf_David Albala foto mont 001Spomenik Davidu Albali

Dva izraelska naučnika sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, Arije Naor i Gadi Taub (Katedre za političke nauke, komunikaciju i diplomatiju), održali su predavanja o veoma kompleksnim političkim prilikama i istorijskim događajima koji su uticali na opštu unutrašnju i spoljnu situaciju i poziciju Izraela (Palestine do 1948.) u poslednjih 100 godina, sa posebnim osvrtima na odnose između Srbije i Izraela kroz taj relativno dug, a često i apsolutno težak period za obe zemlje.

Konf_tekst srpski 001

Konferenciji su prisustvovale Vojislava Radovanović, direktor, i Barbara Panić, kustos Jevrejskog istorijskog muzeja.