BAŠ LEPA IZLOŽBA! JIM u manifestaciji MUZEJI SRBIJE, DESET DANA OD 10 DO 10

U Srbiji, od 12. do 21. maja 2016. održana je po drugi put velika manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“. Ova manifestacija je zvanično ustanovljena prošle godine sa ciljem da se muzeji širom Srbije potpuno besplatno tokom deset dana predstavljaju prvenstveno domaćoj, ali i stranoj publici, i to u skladu sa svojim željama, tematskim sadržajima, i mogućnostima. Zato, može se reći da najveći teret ove manifestacije podnose veliki muzeji koji imaju dovoljan broj stručnih lica, pratećeg osoblja i prostora, ali nije zanemarljiv ni doprinos manjih i malih muzeja i galerija. Obavešteni smo da je ove 2016. godine Manifestacija bila tako uspešna da je muzeje Srbije posetilo više od 200.000 ljudi!

Naš Jevrejski istorijski muzej je učestvovao u ovoj divnoj Manifestaciji sa, uslovno rečeno, vrlo bogatim programom: izložba, predstavljanje knjige, video- projekcije umetničkih performansa na temu Holokausta i naš Muzej u Noći muzeja koja je vremenski bila obuhvaćena Manifestacijom.

U ovoj vesti prikazaćemo vam izložbu kojom smo i otpočeli naše učešće u Manifestaciji. Izložbu smo priredili u saradnji sa beogradskim Udruženjem likovnih umetnika „Sergej Jovanović“, i “skromno“  je nazvali BAŠ LEPA IZLOŽBA! ali je to bilo, zaista, opravdano! Sastojala se od slika u raznim slikarskim tehnikama, umetničkih fotografija i skulptura. Izloženo je 50 likovno kvalitetnih i upečatljivih radova 41 autora – slikara, umetničkih fotografa i vajara. Izložba je svečano otvorena 12. maja u 13 sati, u Galeriji Jevrejske opštine Beograd (parter zgrade), u prisustvu velikog broja zvanica.

Na otvaranju su govorili Vojislava Radovanović, direktorka našeg Muzeja, Božidar Vitas, primenjeni umetnik – umetnički fotograf, i Jasmina Klanica, mr istorije umetnosti i selektor umetničkih dela koja su činila izložbu.

Bas lepa izlozba_maj 2016_13Bas lepa izlozba_maj 2016_24Bas lepa izlozba_maj 2016_18Bas lepa izlozba_maj 2016_25Bas lepa izlozba_maj 2016_08Bas lepa izlozba_maj 2016_11

Sledi nastavak …