БАШ ЛЕПА ИЗЛОЖБА! ЈИМ у манифестацији МУЗЕЈИ СРБИЈЕ, ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10

У Србији, од 12. до 21. маја 2016. одржана је по други пут велика манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“. Ова манифестација је званично установљена прошле године са циљем да се музеји широм Србије потпуно бесплатно током десет дана представљају првенствено домаћој, али и страној публици, и то у складу са својим жељама, тематским садржајима, и могућностима. Зато, може се рећи да највећи терет ове манифестације подносе велики музеји који имају довољан број стручних лица, пратећег особља и простора, али није занемарљив ни допринос мањих и малих музеја и галерија. Обавештени смо да је ове 2016. године Манифестација била тако успешна да је музеје Србије посетило више од 200.000 људи!

Наш Јеврејски историјски музеј је учествовао у овој дивној Манифестацији са, условно речено, врло богатим програмом: изложба, представљање књиге, видео- пројекције уметничких перформанса на тему Холокауста и наш Музеј у Ноћи музеја која је временски била обухваћена Манифестацијом.

У овој вести приказаћемо вам изложбу којом смо и отпочели наше учешће у Манифестацији. Изложбу смо приредили у сарадњи са београдским Удружењем ликовних уметника „Сергеј Јовановић“, и “скромно“  је назвали БАШ ЛЕПА ИЗЛОЖБА! али је то било, заиста, оправдано! Састојала се од слика у разним сликарским техникама, уметничких фотографија и скулптура. Изложено је 50 ликовно квалитетних и упечатљивих радова 41 аутора – сликара, уметничких фотографа и вајара. Изложба је свечано отворена 12. маја у 13 сати, у Галерији Јеврејске општине Београд (партер зграде), у присуству великог броја званица.

На отварању су говорили Војислава Радовановић, директорка нашег Музеја, Божидар Витас, примењени уметник – уметнички фотограф, и Јасмина Кланица, мр историје уметности и селектор уметничких дела која су чинила изложбу.

Bas lepa izlozba_maj 2016_13Bas lepa izlozba_maj 2016_24Bas lepa izlozba_maj 2016_18Bas lepa izlozba_maj 2016_25Bas lepa izlozba_maj 2016_08Bas lepa izlozba_maj 2016_11

Следи наставак …